Index Vakbarát Hírportál

Nagyon kell a készpénz az Apple-nek

2016. február 17., szerda 12:37

Az Apple 12 milliárd dollár értékben bocsáthat ki kötvényeket. Ezt általában akkor teszik a cégek, ha készpénzre van szükségük, de az Apple esetében ez csak félig igaz. A cégnek 215 milliárd dollárja van készpénzben, így nem lehet azt állítani, hogy szűkében lenne a pénznek.

Miért kell mégis ehhez nyúlnia a világ egyik legértékesebb vállalatának? A hírek szerint a befolyó összeget osztalék kifizetésre, saját részvény visszavásárlásra és akvizíciókra költheti majd a cég.

A tranzakció arra szolgál, hogy a cégnek ne kelljen a külföldön parkoltatott készpénzt, nagyjából 177 milliárd dollárt magas adókulcs mellett hazahoznia. A lejáratok között 2-3-5 éves fix és változó kamatozású, 10-20-30 éves fix kamatozású és green bond konstrukciók lesznek.

Nem az Apple az egyetlen cég, amely külföldön parkoltatja pénzét, egyes számítások szerint több mint 2,1 billió dollárról van szó. Csak a Google, az Apple és a Microsoft felel ennek ötödéért. Egyes cégek úgy döntöttek, hogy hazaviszik az országba a pénzt és a törvényhozók is elkezdtek olyan szabályozáson gondolkodni, amely nehezíteni külföldön tartani a nagyobb összegeket.

Rovatok