Index Vakbarát Hírportál

Nem segít az Apple az FBI-nak

2016. február 17., szerda 09:07

Egy szövetségi bíró arra utasította az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak feltörni a San Bernardino-i lövöldöző iPhone-ját. A telefonban található adatok azért fontosak, mert kiderülhet, hogy a pár kommunikált-e másokkal a támadás előtt a terveiről.

Már több, mint két hónap telt el a San Bernardinó-i támadás óta, ahol egy pár 14 ember megölt, 21-et pedig megsebesített. Az FBI sem a támadás előtt, sem utána nem tudta követni a két lövöldöző, Tashfeen Malik és Syed Rizwan Farook mozgását.

Az Apple segítségére azért lenne szükség, mert a cégnek ki kell iktatnia a beépített biztonsági rendszert, amely tíz sikertelen kísérlet után törli a készülék memóriáját. Ha kikapcsolnák a biztonsági rendszert, az FBI kipróbálhatna akár milliónyi kombinációt, hogy végre bejuthasson a mobilba.

Az FBI igazgatója, James Comey elismerte, hogy a nyomozóknak nem sikerült feltörni a mobilt, hiába próbálkoztak a támadás óta eltelt két hónapban. Az Apple ugyanakkor azt állítja, hogy az iPhone-ok biztonsági rendszeréhez a kulcsokat nem szervereken tárolják, hanem magában a telefonban vannak ezek. A cég nem tudja kikapcsolni azt a funkciót, hogy tíz próbálkozás után letörlődjön a memória.

A hatóságok arra kérik az Apple-t, hogy írjon egy olyan szoftvert, amellyel lehetőség lenne megkerülni ezt a funkciót. Akárhogy is nézzük, ezzel azt kérik, hogy az Apple gyártson hátsó ajtót az iPhone-okhoz. Valószínűleg az Apple nem fogja megtenni ezt.

De még ha meg is tenné, az FBI-nak így is több millió jelszókombinációt kellene kipróbálnia. Akár öt évig is eltarthat egy hat számjegyű kód feltörése a mobilon. Egy erős számítógép felgyorsíthatná a folyamatot, de ehhez szükség lenne a biztonsági rendszer kulcsához, és ezt ugye nem tárolja az Apple.

Érdekes helyzet állt elő. Egyrészt az Apple nagy nyomás alatt van, hogy segítsen felgöngyölíteni a 2001. szeptember 11. óta legszörnyűbb terrortámadás hátterét. Másrészről tartania kell magát ígéretéhez, hogy igazán biztonságos készülékeket gyárt. Az Apple-nek öt napja lett volna válaszolni, de ezt jóval korábban megtették.

Néhány órával a kérés után Tim Cook, az Apple vezérigazgatója közleményben utasította el a kérést, hogy hátsó kaput építsen az iPhone-hoz. Félelmetesnek nevezte a hatóság kérését. Azt írja, hogy évekig azon fáradoztak, hogy olyan készüléket tervezzenek a felhasználóknak, ahol biztonságban tudhatják adataikat. Még a cég számára is elérhetetlenné tették az adatokat, mert azt gondolják, hogy a mobilok tartalmához semmi közük.

Az FBI-nak átadtak minden adatot, amely náluk volt, mérnökeik a nyomozóhatóság rendelkezésére álltak, amikor kérdésük volt. Most azonban azt kérik, hogy építsenek egy hátsó bejáratot az iPhone-okhoz. Ami valójában azt jelenti, hogy egy teljesen új operációs rendszert kellene írni, megkerülve számos fontos biztonsági rendszert. Na ezt nem teszi meg az Apple.

Rovatok