Index Vakbarát Hírportál

Így kell leszállni egy 737-essel, ha mindkét pilóta eszméletlen

2016. február 18., csütörtök 14:59

Egy valódi pilóta, Tim Morgan a Delta Airlinestól készített egy videót, amiben elmagyarázza, hogyan lehet legszebben landolni egy Boeing 737-sel. A pilótától a Quorán kérdezték meg, mit kell tenni, ha a pilóta elveszíti az eszméletét, és a kérdezőnek kell letennie a gépet, mindenféle képesítés nélkül.

Morgan a Microsoft Flight Simulatorban felvett videóval válaszolt. Először a rádiót kell megkeresni, így felveheti a kapcsolatot a légi irányítással: „ Mayday! Mayday! Mayday! Itt a Delta 1603. Mindkét pilóta eszméletlen, egy utas vagyok, én vezetem a repülőt”.

A videóban a pilótafülke több részére ráközelít, hogy megmutassa, melyik gombokhoz, kapcsolókhoz kell nyúlni. A pilóta szerint jó hír, hogy a gép valószínűleg eleve robotpilótán van, nem fog lezuhanni, az út nagy részében használható így. A torony közben szerez egy 737-es pilótát, hogy segítsen, és eltakarítják a többi gépet az útból.

A pilóták dolga nyilván bonyolult, de ebből a videóból úgy tűnik, mintha csak be kellene állítani a fordulást, aztán a magasságot, aztán a sebességet, és mindig utasítani a robotpilótát, hogy változtasson. Mondjuk még így is elég sok gombhoz kell nyúlni, és ahogy közeledünk a landoláshoz, egyre bonyolultabb a dolog, ráadásul a végén muszáj kikapcsolni a robotpilótát. A videót pár nap alatt több mint 800 ezren látták.

Rovatok