Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes lehet a gyerekekre a Kik

2016. február 18., csütörtök 07:06

Hallott már a Kikről? Ha nem tizenéves, akkor valószínűleg még nem, pedig az adatok szerint az amerikai tizenévesek negyven százaléka használja már. Itthoni adatok nincsenek, de valószínűleg itt is egyre többen ismerik az alkalmazást.

A Kik tizenévesekkel szemben elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban került a hírekbe az utóbbi időben. Ezt az alkalmazást használta például a 13 éves Nicole Madison, mielőtt elrabolták és meggyilkolták volna. Egy 18 éves fiúval csetelt előző éjszaka. De több hasonló esetről számolt be a média Amerika-szerte.

Mi is az a Kik? Első pillantásra csak egy újabb csetszolgáltatásnak tűnhet okostelefonokra. A felhasználó bejelentkezik, kitalál egy felhasználónevet és már küldheti is a képeket, szövegeket ismerőseinek.

Ez azonban csak az egyik része a Kiknek, belépve ugyanis egy teljesen felépített világ fogadja a felhasználót. Van saját böngészője, vannak rajta játékok és mindenféle alkalmazások. Így aki belép ide, nincs oka kilépni, csetelhet, játszhat, videókat nézhet, zenét hallgathat és még böngészhet is.

A Kik két legnépszerűbb alkalmazása a Flirt! és a Match & Chat. Az első egy klasszikus flörtölő app, amely nem és kor alapján kiválasztja, kivel csetelhet a felhasználó. A másodikkal pedig lapozgatva lehet válogatni a felhasználók között, míg olyanba nem botlik a júzer, aki szimpatikus.

A problémát az okozza, hogy a Kik teljesen anonim. Nem kell telefonszámhoz vagy bármilyen már fiókhoz kötni. A Kiken mindenki az, aki akar lenni. Ez az, ami aggasztja a szülőket. A Kiket nem arra tervezték, hogy a helytelen viselkedést támogassa, de melegágya lett ennek. A Guardian több riportere is letöltötte az alkalmazás mobiljára, és egy napon belül mellekről, fenekekről készült képeket kaptak kéretlenül.

Az anonimitás és a tizenéves felhasználótábor nagyon értékessé tette a Kiket, ma már egymilliárd dollárosra értékelik piaci értékét. De kétségtelen, hogy veszélyeket is hordoz a figyelmetlen tizenéveseknek. A hírekbe többször is bekerült, hogy itt keresik áldozataikat bűnözők. Emiatt több online biztonságért küzdő szervezet is óvatosságra inti a tizenéveseket és a szülőket is.

Rovatok