Index Vakbarát Hírportál

Három karral könnyebb dobolni

2016. február 19., péntek 15:22

Mondani szokás, hogy néhány dobos olyan gyorsan és ügyesen játszik, mintha három keze lenne. Ez mostantól nem csak üres frázis: a Georgia Institute of Technology megcsináltak egy, a dobos vállára csatolható okoskart, ami besegít a játékban.

„A harmadik karral sokkal gazdagabb és kreatívabb élményt kapunk, az ember több dobon játszhat egyszerre, olyan virtuozitással, ami máshogy elképzelhetetlen lenne” – mondta a projektet vezető Gil Weinberg a Cnetnek.

Nem volt egyszerű megalkotni egy jól működő robotkezet: a karnak nemcsak a ritmust kell megtartania, de a cintányérok és dobok között is váltogatnia kell, megfelelő erősséggel ütve azokat. A kar figyel a dobosra, például tempót vált, ha ő is. Ehhez gyorsulásmérőket és motorokat használ, illetve mozgásfelismerő szoftvert. 

A csoport egyébként nem először épített robotkezet: korábban egy kezét elvesztett dobosnak építettek protézist. A kutatást most azzal folytatnák, hogy a dobos agyhullámaival vezérelhető kart építsenek. Később ugyanezt a technológiát orvosi és ipari célokra lehetne használni.

Robotkar segít be a dobosnak

Rovatok