Index Vakbarát Hírportál

Az Apple még jobban kitolna az FBI-jal

2016. február 25., csütörtök 09:36

Forró napokat él meg mostanában az Apple, mióta az FBI kétszáz éves törvényeket és bírósági végzéseket lobogtatva, fáradhatatlanul rohamozza őket, hogy kerüljék meg a saját iPhone-titkosításukat. A cég azonban nemcsak hogy nem hajlandó erre, hanem két friss jelentés szerint még azokat a lyukakat is gyorsan betömködné a titkosítási megoldásában, amelyeken most az FBI bekéredzkedne.

Ahogy arról részletesen írtunk, a hatóság a decemberi San Bernardinó-i terrortámadással kapcsolatos nyomozásban számítana a cég segítségére, mert nem férnek hozzá az egyik elkövető iPhone-ján található adatokhoz. A titkosítás feloldásához az Apple-nek sincs meg a kulcsa, de az FBI elvárná, hogy segítsenek nekik megkerülni azt az extra védelmi réteget, amely a próbálkozások korlátozásával megakadályozza, hogy saját maguk törjék fel nyers erővel a titkosítást.

Az Apple ezt a segítséget egyelőre megtagadja, de állítólag ezenfelül még kettőt csavarna is a titkosítás biztonságán, hogy a jövőben még az elvi lehetőségét is kizárja az ilyen kéréseknek:

Bár a téma a San Bernardinó-i eset miatt vált minden eddiginél aktuálisabbá, az Apple és más cégek már hosszabb ideje csatároznak a hatóságokkal a titkosítás ügyében. A cégek az ügyfeleik – és jól felfogott üzleti érdekük – védelmében folyamatosan zárják el saját magukat is a személyes adatainktól, miközben a hatóságok emiatt azzal vádolják őket, hogy ellehetetlenítik a terrorizmus elleni harcot – noha az általuk kért hozzáférés a legtöbb szakember szerint még sokkal nagyobb veszélyt jelentene, mert a kiberbűnözők előtt is kitárná a személyes adatokhoz vezető kaput.

Rovatok