Index Vakbarát Hírportál

A Google tudja, hol járt tavaly nyáron

2016. február 26., péntek 16:24

Új programot fejlesztettek a Google mérnökei, amely már most nagyobb pontossággal találja ki egy fényképről, a világ melyik pontján készült, mint az ellene felsorakoztatott, világlátott emberek. A mélytanulási algoritmus neve PlaNet, és képek tízmillióin edzették.

Azt persze könnyű megmondani, hogy készült egy fotó, ha rajta van az Eiffel-torony. A PlaNetnek épp azért mutattak meg 91 millió helymegjelöléssel ellátott képet, hogy azokat a helyszíneket is be tudja azonosítani, ahol nem látszik ilyen jól felismerhető helyi sajátosság.

A Tobias Weyand által vezetett fejlesztőcsapat felosztotta a világot 26 ezer különböző méretű területre, és hozzárendelte ezekhez az ott készült képeket. A sokmilliós minta alapján kalibrált neurális hálót aztán ráeresztették a Flickr 2,3 millió képére, hogy leteszteljék, mit tud.

A képek 3,6 százalékát utcaszinten sikerült belőnie, 10,1 százalékot városszinten eltalálta, és összességében is jobban teljesített, mint a kontrollcsoportként használt sokat utazó emberek. A PlaNet átlagosan 1132 kilométeres pontossággal dolgozott, míg a tíz emberi ellenfele csak 2321 kilométerre találták el a helyszíneket. Összességében 50 tesztkörből 28-at nyert meg már most a fiatal algoritmus.

Rovatok