Index Vakbarát Hírportál

Okosórákkal kémkednek utánunk

2016. március 3., csütörtök 15:08

Megkongatták a vészharangot az okosórákkal kapcsolatban. Ezek az eszközök különösen veszélyesek lehetnek, ha biztonsági hiba van a szoftverükben, mert  rácsatlakoznak az okostelefonunkra, és azon át minden fontos adatunkhoz hozzáférnek.

Az egyik rendkívül olcsó okosórán, az eBayen 17 dollárért árult U8-on igen meglepő hátsó kaput találtak kutatók: az Androiddal és iOS-szel is összeköthető óra rendszeresen felveszi a kapcsolatot egy IP-címmel, a felhasználó tudta nélkül hazaszól Kínába.

Ezzel az órával hívást tudunk indítani és fogadni, de ez lenne a legkisebb baj. Az U8 hozzáfér a telefonon tárolt névjegyekhez, híváslistákhoz és sms-ekhez, és ki tudja, hogy mit művel ezekkel az adatokkal? Michael Raggo, az órát kivizsgáló Mobile Iron nevű infóbiztonsági cég kutatója komoly kockázatot lát az ilyen eszközök használatában.

Michael Raggo komolyabb gyártók termékeiben is felfedezett biztonsági hibákat. Korábban kiadott egy SWATtack nevű eszközt, mellyel meg lehet támadni okosórákat. Ezzel többek közt a Samsung Gear 2 Neo óráról lehetett leszívni minden felhasználói adatot - egészen addig, amíg a Samsung be nem tömte a biztonsági rést.

Rovatok