Index Vakbarát Hírportál

Az Amazon meghajolt az FBI előtt

2016. március 4., péntek 08:59

Miközben az Apple és még sok más technológiai cég keményen ellenáll az FBI azon kérésének, hogy a hatóságok és a bűnözők egyaránt szabadon megnézhessék a készülékeink tartalmát, az Amazon ezzel ellentétes lépést tett:

levette a  vállalati szintű készüléktitkosítást az Amazon Fire tabletekről és okostelefonokról és médialejátszókról.

A lépés a Kindle Fire, Fire Phone és Fire TV több millió felhasználóját érinti, ezekre érkezik meg a titkosítás lehetőségét megszüntető frissítés. A készüléktitkosítás azt tette lehetővé, hogy kizárólag a tulajdonos férhessen hozzá a készüléken tárolt, jelszóval védett adatokhoz.

Panaszáradatot indított el az Amazon önkényes húzása, de a kereskedőcég igyekezett megvédeni magát. Elmondásuk szerint egy tavaly ősszel elkezdett folyamat újabb állomása ez: elkezdték kivenni a készülékből azokat a vállalati júzereknek szánt funkciókat, amiket a vevőik nem használtak.  Ezzel egy időben kihangsúlyozták, hogy az eszközeik továbbra is biztonságos módon kommunikálnak a felhővel.

Az Amazon érvelése azonban hibás. Ha a készülékek biztonsági szintjét az alapján határoznánk meg, hogy mit művelnek a felhasználók, akkor nem lenne szükség semmilyen védelemre, hiszen tanulmányok sora bizonyítja, hogy az emberek a legkönnyebben feltörhető jelszavakat adják meg.   

 

Rovatok