Index Vakbarát Hírportál

Bűnmegelőző kémszoftvert fejleszt Kína

2016. március 7., hétfő 10:47

Kína azon törekvése, hogy megelőzze a bűncselekményeket, olyan területre vezeti az országot, amely eddig csak a sci-fikben volt ismert. Az országot irányító Kommunista Párt utasította az egyik legnagyobb biztonsági céget, a China Electronics Technology Groupot, hogy fejlesszen egy olyan szoftvert, amely átlagemberek minden aktivitását figyeli.

És a minden aktivitásnál tényleg mindent beleértenek, figyelik a munkájukat, hobbijukat, fogyasztási szokásaikat. A cél, hogy még azelőtt megjósolják a terrorista cselekményt, még mielőtt az bekövetkezett volna. Tisztára, mint a Különvélemény című filmben.

A projekt segítségére lesz az a kiterjedt ügynökhálózata, amely már most is informálja a hatóságokat és a pártot minden szokatlan és kevésbé szokatlan eseményről, emberek viselkedéséről.

Ha esetleg aggályok merülnének fel a személyiségi jogok, adatvédelem terén, ezt a hatóságok egy júliusi törvénnyel kivédték. Akkor fogadtak el egy törvényt, amely megengedi a kormánynak, hogy gyakorlatilag minden adathoz hozzáférjenek a nemzetvédelem ürügyén.

Bűnmegelőzési vagy inkább bűnt előre megjósoló kristálygömböt már régóta szeretnének a bűnüldözési szervek, de a szakemberek szerint ez nem megoldható. Ha figyelmen kívül hagyjuk az adatvédelmi és személyiségi jogi elveket, akkor sem lehetséges ilyet alkotni. Egyszerűen nem tudunk annyit a terrorista akciókról, nincs elegendő adatunk ezekről.

Kínában nem újkeletű, hogy mindenkiről adatokat gyűjtenének be. A Mao-korszak óta létezik mindenkiről egy adatlap, az úgynevezett dang’an. Ebben nagyon sok információ van az egyénekről, olyanok, mint iskolai jelentések, egészségügyi információk, munkahelyi adatok. Ezt az adatlapot sokszor elővették, például amikor arról döntöttek, hogy kaphat-e letelepedési engedélyt valaki egy városban vagy elég megbízható-e az előléptetéshez. A kormányzat tavaly jelentette be, hogy olyan adatbázist épít, amely pontozza az embereket megbízhatóságuk alapján. Innen már csak egy lépés a mindent és mindenkit megfigyelő kémszoftver.

Rovatok