Index Vakbarát Hírportál

Gondolattal mozgatta a kerekesszékét egy majom

2016. március 7., hétfő 08:12

A gépek most már a gondolatainkat is kitalálják, és ebben elképesztő lehetőségek rejlenek. Ezt a Duke Egyetem legutóbbi kísérlete is nyilvánvalóvá teszi. A kutatók majmokat vettek rá arra, hogy a gondolataikkal irányítsák a kerekesszéküket, és ezzel közelebb kerüljenek a kedvenc ételükhöz.

Persze arra is van jó magyarázat, hogy miért majmokkal, és nem emberekkel végezték el a kísérletet. A teszthez több száz vékonyka drótot kellett bevezetni az állatok agyába, hogy kapcsolódni tudjanak a mozgásért és a tapintásért felelős agyterületekhez. Elég volt 300 idegsejtet bedrótozni. 

A majmok gyorsan megtanulták vezérelni a széket, bár igazából a tudósokra hárult a feladat javarésze, nekik kellett folyamatosan finomítani az algoritmusokat, ahogy egyre jobban beleláttak a majmok gondolataiba.

Hogy a gondolattal történő irányítás elterjedjen, csak két apróságot kell megoldani. Egyrészt azt, hogy ne kelljen szétfúrni a páciensek fejét, és drótokat bevezetni az agyába, másrészt pedig az algoritmusokat kell hozzáigazítani a laboratóriumon kívüli világhoz, ahol sokkal többféle feladattal kell megbirkózni.

Gondolattal mozgatta a kerekesszékét egy majom

Rovatok