Index Vakbarát Hírportál

Kiadják az USA-nak a román hekkert, aki kiszivárogtatta több amerikai politikus levelezését

2016. március 8., kedd 22:25 | aznap frissítve

Románia 18 hónapra kiadja az Egyesült Államoknak Marcel Lazar Lehelt - internetes nevén, Guccifert -, aki feltörte több politikus és híresség magánlevelezését, majd az e-mailek egy részét nyilvánosságra hozta.

A neve alapján erdélyi magyarnak tűnő 42 éves hekkert 2014-ben négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Romániában, korábban három év felfüggesztettet kapott hasonló bűncselekményekért. 

Az eddigi információk alapján Guccifer szivárogtatta ki a George Bush több festményét (például a volt amerikai elnök fürdőszobai önarcképét) tartalmazó leveleket, és ő tette fel a netre azokat a leveleket, amelyeket Corina Cretu, román európai parlamenti politikus küldött Colin Powell, korábbi amerikai külügyminiszternek. Cretu többek között fürdőruhás képeket küldött magáról, és szerelmet vallott Powellnek, aki tagadta, hogy viszonyuk lett volna. 

Az RT orosz állami híroldal szerint három éve Guccifer küldött el több újságnak Hillary Clinton és a tanácsadója, Sydney Bluhmental között megbeszéléseken készült feljegyzéseket, az amerikai Reuters hírügynökség nem említette ezt. 

Rovatok