Index Vakbarát Hírportál

Bemutatták a legújabb Androidot

2016. március 10., csütörtök 09:06

A Google következő operációs rendszerének Android N a kódneve, és jóval korábban mutattak be belőle részleteket, mint az várható volt. A fejlesztőknek szánt előzetes verziót szerdán tették közzé, és az egyik legfontosabb változását már hosszú idő óta szerették volna az androidos felhasználók. Ez pedig nem más, mint az osztott képernyő.

A legújabb Android operációs rendszereket a Google általában az I/O fejlesztői konferencián mutatja be. Ez idén május 18-20-án lesz, így a fejlesztők egyáltalán nem számítottak arra, hogy ilyen korán megmutatják nekik az N-t.

Útjára indították az Android Beta Programot is, ezzel úgy lehet kipróbálni az új operációs rendszert, hogy nem töröljük le teljesen a meglévőt. Mint lenni szokott egyelőre csak a fejlesztőknek elérhető az Android N, a szélesebb közönség akkor tesztelheti, ha az állapota már közel lesz a véglegeshez.

Az osztott képernyő elvileg már megvolt a Marshmallowban is, csak ott még rejtve. Az Android N-ben azonban alapbeállításként használható. Az is igaz, hogy az Android különböző gyártók változatában már ismerte ezt a funkciót, csak az alapváltozatban nem volt meg eddig.

A másik nagy változás az értesítő panel, amely minimalistább lesz az eddiginél. A gyorsmenüt pedig a kijelző tetején találjuk egy sorban, ez is a Samsung és az LG saját képére alakított Androidjából lehet ismerős. Maguk az értesítések is erőteljesebben jelennek meg és most már közvetlenül az értesítésből lehet válaszolni.

A Google fejlesztett az energiatakarékosságért felelős Doze-on is. Ez eddig akkor működött, amikor a mobil nemv olt aktív, például kiválogatta az értesítőket és csak a legfontosabbakat kapta meg a felhasználó. Most állítólag ezt optimalizálják.

Az operációs közel kész változata valamikor nyáron kerülhet a gyártókhoz.

Rovatok