Index Vakbarát Hírportál

Önvezető autós céget vett a GM

2016. március 11., péntek 17:40

A General Motors (GM) megvette az önvezető autós technológiával foglalkozó Cruise Automationt – írja az MTI a Verge cikke alapján. A cég független részlegként működik tovább a GM-en belül, a kaliforniai központjuk pedig az új tulajdonos kutatási-fejlesztési telephelye lesz.

A 2013-ban alapított San Franciscó-i cég olyan berendezéseket fejleszt, amelyeket utólagosan lehet beépíteni, így a hagyományos autók számára is lehetővé teszik az önálló tájékozódást és közlekedést.

A GM az önállóan navigáló járművekben és a fuvarmegosztó szolgáltatásokban látja a mobilitás jövőjét. Nemrégiben fektetett be például 500 millió dollárt a Lyft fuvarmegosztó szolgáltatásba, az Uber egyik legnagyobb versenytársába, illetve elindította saját fuvarmegosztó szolgáltatását, a Mavent is.

A GM a Lyft támogatásával az autonóm autókra épített taxiszolgáltatások elterjedése előtt egyengeti az utat, és a Cruise Automation megvásárlása is valószínűleg ebbe a fejlesztési stratégiába illeszkedik.Dan Ammann, a GM elnökének meggyőződése, hogy a vezető nélküli autók első vásárlói a fuvarozó cégek lesznek, magánszemélyek csak jóval később fognak ilyen autókat vásárolni. 

A GM közleménye arról nem szól, mennyit költöttek a felvásárlásra.

Rovatok