Index Vakbarát Hírportál

Tanítják egymást a Google-robotok

2016. március 11., péntek 15:49

Amikor felmerül a kérdés, hogy a robotok helyettesítik az embereket, arra nyugtatjuk magunkat, hogy úgy is az emberek tanítják őket. A Google azonban más utat választott, olyan robotokat fejlesztett, amelyek tanítják egymást.

A Google-nál dolgozó kutatók egy videóban demonstrálják, hogy összekapcsoltak 14 robotkart, amelyek megtanítják egymást, hogyan kell tárgyakat felemelni. A módszer azt utánozza, ahogy a gyerekek tanulnak egy és négy éves koruk között, segítenek a robotoknak kifejleszteni a kéz- és szemkoordinációt.

A robotokat általában egy adott feladat ellátására programozzák be, de ezzel a módszerrel megmutatták, hogy tudnak tanulni. Mégpedig úgy, hogy próbálkoznak, hibáznak, majd megoldják a feladatot.

A cél, hogy a robotok olyan tárgyakkal is tudjanak mit kezdeni, amelyekkel korábban nem találkoztak, amelyek kezelésére nincsenek beprogramozva. A mostani példában a robotok minden nap tárgyakat emelgettek és 800 ezer próbálkozás után mutattak fejlődést. Egyre ügyesebben tudták felemelni a tárgyakat, és idővel külső segítség nélkül egyre jobban alkalmazkodtak a különböző feladatokhoz.

A robotok elkezdtek kifejleszteni saját technikát, hogy jobban elvégezhessék a feladatot. Sőt, a tárgyakat is megigazították, mielőtt felvették volna.

Rovatok