Index Vakbarát Hírportál

Egyre feszültebb a helyzet az Apple és az FBI között

2016. március 12., szombat 07:51

Az Apple és az FBI újabb meghallgatáson vett részt a San Bernandinó-i terrortámadásban érintett iPhone-nal kapcsolatban. Ezeken a találkozókon két fél egyre agresszívebben viselkedik, a párbeszéd nagyon gyorsan válik negatívvá.

A nyomozóiroda legutóbb egyenesen azzal fenyegette meg a techcéget, hogy ha nem készíti el önként azt a szoftvert, amellyel könnyedén hozzáférhetnének az iPhone tartalmához, akkor más módszerekkel is megszerezheti azt. Például úgy, hogy az iPhone forráskódját fogják követelni.

A forráskódról tudni kell, hogy az a szoftverek megírt, szerkeszthető, értelmezhető formája, amelyet a hardver még nem tud értelmezni. Ehhez fordító programok kellenek, amelyek futtatható szoftverré (iOS) alakítják azt. Az FBI-nak azért kellene a forráskód, mert ebből megtudhatnák, hogyan oldották meg a titkosítást az Apple-nél.

Ezenkívül kell nekik az Apple titkos kódja is, az a digitális kulcs, amely minden iPhone-hoz szükséges szoftverfrissítéshez kell. Ha az FBI valahogy ráteszi a kezét ezekre, meg tudná írni azt a szoftvert, amellyel ki tudnák nyerni a kért információkat.

Frissítsük fel, mit is kér az FBI az Apple-től. A hatóság a decemberi San Bernardinó-i terrortámadással kapcsolatos nyomozásban kérte a cég segítségét, mert nem férnek hozzá az egyik elkövető iPhone-ján található adatokhoz. A titkosítás feloldásához az Apple-nek sincs meg a kulcsa, de az FBI azt szeretné, hogy segítsenek nekik megkerülni azt az extra védelmi réteget, amely a próbálkozások korlátozásával megakadályozza, hogy saját maguk törjék fel nyers erővel a titkosítást.

Az Apple elutasította a kérést, mondván a személyes adatok védelme sokkal fontosabb. És ebben a nagy techcégek is az Apple mellé állnak, a Google (vagyis az Alphabet), a Facebook és a Microsoft közös indítványban támogatják az Apple-t a harcban.

Hogy a helyzet ne legyen egyszerű, az elmúlt hetekben több biztonsági szakember is azt állította, hogy az FBI-nak nincs is szüksége az Apple segítségére, ha nagyon akarná azokat az adatokat, akkor maga is megszerezhetné ezeket. Az Apple-t a precedens miatt keverték bele, hogy a jövőben könnyebben hozzájuthassanak a felhasználók telefonjain tárolt adatokhoz.

Az Apple azonban nem hagyja magát, a cég vezetése és ügyvédei sajtótájékoztatón támadták a nyomozóhatóságot, amely szerintük megalapozatlan elméletekkel rágalmazza a céget. Bruce Sewell, az Apple ügyvédje még tovább ment, szerinte az FBI megpróbálja befeketíteni őket: “mindenki vigyázzon, úgy tűnik, aki nem ért egyet a nyomozóhatóságokkal, az gonosz és Amerika-ellenes”.

Rovatok