Index Vakbarát Hírportál

Minden idők legrosszabb évét zárta a PC-piac a régióban

2016. március 14., hétfő 10:44

Minden idők legrosszabb évét zárta tavaly a személyi számítógépek piaca Kelet- és Közép-Európában – írja az MTI az amerikai International Data Corporation (IDC) jelentése alapján.

2015 a régióban 13,7 millió PC-t értékesítettek, ez 26,2 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. A tavalyi volt zsinórban a harmadik év, hogy az eladások két számjegyű százalékos csökkenést produkáltak. A teljes PC-piacon belül a lakossági vásárlások 27,6 százalékkal csökkentek, az üzleti szféra pedig 23,9 százalékkal esett vissza.

Az IDC idén további, de az előző éveknél jóval kisebb ütemű csökkenésre számít. Nikolina Jurisic, a piackutató cég szakértője szerint a közép-európai térség javuló gazdasági kilátásai miatt várhazó némi enyhülés.

Az eladások visszaesése elsősorban a kisebb márkák kárára történt, a három legnagyobb gyártó viszont még növekedni is tudott. A piacvezető változatlanul a Lenovo, a második a HP, a harmadik az ASUS az eladási rangsorban, ők 51,9 százalékról 56,5 százalékra növelték az összesített piaci részesedésüket.

Rovatok