Index Vakbarát Hírportál

Celebgate: az Apple nem bűnös, a hekker igen

2016. március 16., szerda 13:38

A bíróság bűnösnek találta a 36 éves Ryan Collinst, akit azzal gyanúsítanak, hogy hírességek Apple- és Gmail-fiókját törte föl, és meztelen képeket és videókat lopott róluk.

A bíróság előtt Collins bűnösnek vallotta magát. Az ügyészek 18 hónap szabadságvesztést javasoltak, de a bíró ezt akár öt évre is kibővítheti.

Collins adathalász módszerekkel fért hozzá a kiszemelt hírességek felhasználónevéhez és jelszavához. A pennsylvaniai férfi beismerte, hogy több mint 100 profilhoz sikerült hozzáférnie 2012 novembere és 2014 szeptembere között. Collins a célpontjainak hamis e-maileket küldött, amikben a szolgáltatónak adta ki magát, arra kérve a felhasználókat, hogy küldjék el a felhasználónevüket és jelszavukat. A hamis címek, például az

email.protection318@icloud.com, a noreply_helpdesk0118@outlook.com, vagy a secure.helpdesk0119@gmail.com

meggyőzőnek tűnhettek, mert az áldozatok simán megadták az adataikat.

Collinst azzal vádolták, hogy legalább 50 iCloud-fiókhoz és 72 Gmail-fiókhoz férhetett hozzá ezzel a módszerrel. A vádiratok szerint ezek között 18 híresség is volt, köztük Jennifer Lawrence, akinek a meztelen fotói is kiszivárogtak. A többieket nem nevezték meg, de rebesgetik, hogy Kate Uptont és Mary Elizabeth Winsteadet is lépre csalták. A bíróság mindenesetre azt is figyelembe vette, hogy Collins a lopott képeket nem osztotta meg az interneten.

Az Apple az Icloud-botrány kapcsán, még 2014 szeptemberében jelentette be, hogy szigorítanak a biztonsági feltételeken, miután Collins hozzáfért a hírességek fotóihoz.

Rovatok