Index Vakbarát Hírportál

Hé, haver, szívrohamod van

2016. március 17., csütörtök 15:17

Az Apple Watch költséges kütyü, ráadásul abból a fajtából, amire igazából senkinek nincs égető szüksége, de, mint most kiderült, néha életet is menthet. A szívverést figyelő funkciójának köszönhetően egy felhasználó a karórájától értesült róla, hogy szívrohama van.

A 62 éves brit építész, Dennis Anselmo megjegyezte, hogy a felesége le akarta beszélni az óravásárlásról, de már nem bánja, hogy nem hagyta meggyőzni magát. Az Apple Watch mentette meg az életét. Mint elmondta, borzasztóan érezte magát; azt hitte, be fog lázasodni. Ekkor az órájára pillantott, és látta, hogy a szíve 210-et dobban percenként.

Anselmo épp a kerítés helyét jelölte ki egy építkezésen. Ebédidő után voltak, és alig tíz perce dolgoztak, amikor hirtelen rosszul lett. Szólt a munkatársának, hogy le kell ülnie. Már azt tervezte, hogy hazaindul, amikor ránézett az Apple Watchra.

Csak két hete vettem, és teljesen rákattantam a pulzusmérőjére. Alapvetően nagyon alacsony pulzusom van, olyan 50 körüli. Az emberek többségének 55-75 között van. Ekkor láttam meg, hogy az enyém 210.

Anselmót mentő szállította a kórházba. Az orvosok azonnal kezelésbe vették az eltömődött artériáit. Tőlük tudta meg, hogy ha egyenesen hazament volna, és nem fordul orvoshoz, valószínűleg egy második, halálos szívroham végzett volna vele.

A fenti történet nem a legjobb érv egy Apple Watch vásárlása mellett; ezt a trükköt bármelyik filléres pulzusmérő elvégezheti. Mégis, Anselmo esete azt mutatja, hogy néha életmentő lehet, ha egy okoskütyü figyelmeztet a helytelen egészségügyi mutatóinkra.

Rovatok