Index Vakbarát Hírportál

2022-re kötelező lehet az automata fék

2016. március 18., péntek 10:35

Az automata fékezés már létező funkció az autógyártásban, de nem alapfelszereltség, mint a légzsák vagy a hárompontos biztonsági öv. Ez a helyzet nemsokára megváltozhat, mivel egy csütörtöki sajtótájékoztatón 20 autógyártó közösen jelentette be, hogy 2022. szeptember 2-ig minden, az Egyesült Államokban piacra kerülő autójukat automata fékezőrendszerrel szerelik föl

Tavaly ilyenkor még csak tíz gyártó csatlakozott a kezdeményezéshez, de mostanra már a Fiat, a Chrysler, a BMW, a Ford, a General Motors, a Tesla és a Volvo is beállt a sorba. (A támogatók listáját a hivatalos sajtóközleményben sorolják fel.) A Reuters beszámolója szerint a vállalatok abban állapodtak meg, hogy a személyautók és a kisebb teherautók is automata féket kapnak.

A Verge cikke is kiemeli, hogy ez nem egy új szabályozás hatására alakult így: a gyártók maguk döntöttek úgy, hogy megállapodást kötnek. Az NHTSA szerint az egyezség felgyorsíthatja az automata fékrendszerek elterjedését és széles körű alkalmazását; így próbálnak elébe menni a szabályozó testületek előírásainak.

Rovatok