Index Vakbarát Hírportál

Az Apple mérnökei inkább felmondanak, de nem segítenek az FBI-nak

2016. március 18., péntek 09:33

Állítólag több Apple-alkalmazott is fontolgatja, hogy felmond, ha a Szövetségi Nyomozóirodának sikerül bírósági úton rákényszeríteni a vállalatot, hogy technológiai segítséget adjanak az iPhone védelmének megkerüléséhez.

A New York Times riportja szerint az információ több jelenlegi, illetve korábbi alkalmazottól származik. Az Apple nem kommentálta az értesüléseiket.

Az FBI és az Apple, illetve az őket támogató tech cégek közti viszály oka, hogy az Apple nem hajlandó végrehajtani egy bírósági határozatot. Ez arra kötelezné őket, hogy törjenek fel egy terroristától lefoglalt Iphone-t, hogy hozzáférhessenek a rajta tárolt adatokhoz. Az ehhez szükséges szoftverrel viszont megkerülhető lenne az IOS biztonsági rendszere.

Az Apple arra hivatkozva utasította el a felszólítást, hogy nem látják biztosítottnak azt, hogy a megoldást csak az adott esetben fogják használni; egy ilyen szoftver elkészítése kockáztatná az összes hasonló készülék adatbiztonságát. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója kijelentette, hogy az ügyben a törvényhozásnak kell állást foglalnia.

A NYT riportja szerint a magasan képzett mérnökök távozása gondokat okozhatna, mivel köztük olyanok is vannak, akik az Apple legjobb biztonsági szakértői közé tartoznak, és kulcsszerepük volt a jelenlegi biztonsági rendszerek kifejlesztésében. Az Apple korábban már közölte a bírósághoz benyújtott beadványában, hogy ha mégis meg kell írniuk a „GovtOS”-t, az körülbelül egy hónapra foglalna le 6-10 szoftverfejlesztő mérnököt.

Rovatok