Index Vakbarát Hírportál

Ezt a csomagot senki sem fogja ellopni

2016. március 18., péntek 15:47

Az amerikai hadsereg nagy számban rendelt a távvezérlésű lövegtoronnyá alakítható konténerekből. A teherszállító egységeket géppuskával és gránátvetővel szerelték fel, de tankelhárító fegyverzet is kaphatnak. A beépített szenzorok észlelhetik és viszonozhatják is az ellenséges tüzet.

A konténereket a norvég védelmi cég, a Kongsberg és a biztonsági fejlesztésekkel foglalkozó HDT Global fejlesztette. A CWS (Containerized Weapon System) egy 20 láb hosszú Tricon szállítókonténerből készült. A tetején felnyíló ajtó alatt lapul a fegyverrendszer mozgatásáért felelő elektromechanikus emelő. Ez akár 30 másodperc alatt 5 méter magasra tolhatja a fegyvereket: az .50-es kaliberű M2 géppuskát, az Mk. 19 gránátvetőt, az M134 Dillon 7.62-es minigunt és az M249 géppuskát. Aztán merje ellopni a rakományt, aki akarja.

A rendszert úgy tervezték, hogy harctéren is könnyen telepíthető legyen. Két katona elég hozzá, hogy a szállítástól számított két órán belül üzemképessé tegyék a lövegtornyot. A működéshez szükséges energiát a CWS a konténerbe telepített akkumulátorokból vagy a napelemes telepekből nyeri. A rendszer nem autonóm – kellemetlen is lenne, ha egy félreértés miatt a címzettet sikerülne agyonlőni –, hanem távirányítható, akár 1093 láb, vagyis nagyjából 300 méter távolságból is.

Konténeres fegyver rendszer

Az amerikai hadsereg a CWS-t a Firefly 360 rendszerrel kombinálta. A Firefly 360 rövidhullámú infravörös szenzorokkal észlelheti az ellenséges tüzet – különbséget tesz a gépfegyverek, a rakéták és gránátok között is –, és meghatározhatja a veszély pontos forrását. A Firefly 360-nal felszerelt CWS-eket már most is használják Afganisztánban, és tervezik, hogy más tengerentúli területeken is használni fogják.

Rovatok