Index Vakbarát Hírportál

Iszonyú gyors gépet tervez a Lockheed

2016. március 18., péntek 06:57

Marillyn Hewson, a repülőgépgyártó Lockheed Martin vezérigazgatója kedden bejelentette, hogy több fontos áttörést értek el a hiperszonikus repülőgép fejlesztésében. A tervek szerint a harci repülő a hangsebesség hatszorosával repülne.

A Lockheed kísérleti gépe, a HTV–3X (Hypersonic Test Vehicle 3X) a DARPA megbízásából készült. A Falcon Project részeként a DARPA több gyártót is megbízott a hiperszonikus gép fejlesztésével. A Pentagon fő fegyverfejlesztőjének szüksége lenne egy olyan fegyvertípusra, amivel egy órán belül bárhol csapást mérhet a Földön. (Ezt röviden PGS-nek, Prompt Global Strike-nak nevezik.)

A Lockheed sajtónapján Hewson több, a Lockheed által jegyzett hiperszonikus projektről is beszélt. A HTV–3X-szel a közelmúltban végzett kísérletek alapján úgy vélik, hogy megfizethető áron (értsd: kevesebb mint egymilliárd dollárból) megépíthető egy, a hangsebesség hatszorosával repülő, jól manőverezhető harci repülőgép. A prototípus a tervek szerint nem lenne nagyobb, mint az F–22 vadászgép.

Egy másik, szintén a DARPA megbízásából készült Lockheed-fejlesztés, a HTV–2 már bizonyította, hogy a fejlesztésnek nincs aerodinamikai akadálya; a tesztrepülés során a HTV–2-vel meghaladták a hangsebesség hússzorosát is. Ezzel kevesebb mint 12 perc alatt lehetne megtenni a New York-Los Angeles távot. A HTV–2-t egy Minotaur hordozórakétával juttatják az űr peremére; onnan a saját hajtóműveivel gyorsul fel.

Falcon Hypersonic Technology Vehicle HTV-2 at 21.000 km/h

A HTV–3X-et korábban Blackswift néven emlegették a Lockheednél, amíg 2008-ban le nem állították a projektet. Hogy most ismét leporolták, abban az új technológiákkal végzett ígéretes eredményeknek éppúgy része lehet, mint annak, hogy mostanában több, a hangsebesség hatszorosával repülő gépet is bejelentettek.

Rovatok