Index Vakbarát Hírportál

Kíváncsi voltam, hogy reagál a gépi intelligencia az emberi humorra

2016. március 19., szombat 07:22

Mi történik, ha keresztezünk egy intelligens keresővel felszerelt filmes adatbázist a twitterezők egymondatos, szándékosan félrevezető hülye poénjaival? Semmi, legfeljebb kapunk pár remek filmtippet, és megtaláljuk a Pussy Riot és a Ben Hur közös nevezőjét.

Írja az Independent hogy egy finn tech cég úgynevezett leíró filmes keresőmotort (descriptive search engine) fejlesztett, de így nevezni senki sem fogja, úgyhogy inkább elmagyarázzuk.

A lényeg: ha nem jut eszünkbe egy film címe, csak beírjuk a keresőmezőbe, hogy miről szól, ki szerepelt benne, ki rendezte, volt-e benne Csubakka, James Bond, értelmi fogyatékos vagy pornószínésznő, és egy algoritmus megpróbálja kitalálni, hogy mi lehetett ez a film. Ha például begépeljük, hogy „James Bond filmek Pierce Brosnannel”, akkor jó eséllyel megkapjuk a Goldeneye-t. Nagyjából ugyanazt tudja, mint a Shazam a zenével.

A Valossa filmes adatbázisát a

http://www.whatismymovie.com

címen lehet elérni, nyilván azért, hogy senki ne felejtse el az URL-t, amíg nem találnak ki egy szoftvert, ami alapján megpróbálhatjuk kitalálni, melyik volt az a weboldal, amelyik tudta a filmek címét, amikre nem emlékszünk. Előbb-utóbb biztos lesz ilyen, de ha mégsem, reménykedjünk, hogy az egereken lézerrel végzett agykísérletekkel tényleg megérthető lesz az Alzheimer-kór működési mechanizmusa, és akkor adatbázis nélkül is emlékezni fogunk rájuk. Addig marad a Whatismymovie.

A rendszer nagyjából használható, jól felismeri a kulcsszavakat, de néha pont ezzel lehet összezavarni a szerencsétlent. Működés közben megérthetjük, mennyi dögunalmas, egyforma film készül, és hány filmben köszönnek vissza ugyanazok a motívumok, csak egyszer fantasynek, máskor sci-finek, megint máskor dokumentumfilmnek álcázva.

Esze van, de humora?

Korábban már írtunk a Foglalj össze egy filmet rosszul mémről, emlékeznek? (Ha nem, reménykedjenek, hogy az egérkísérletek satöbbi, amúgy nyugi, ez volt az.) Itt összegyűjtöttek egy csomó, szándékosan rosszul elmesélt filmet. Ezek általában egymondatos, tömör leírások, pont illenek egy keresőmezőbe. Na, ilyenekből etettem meg néhányat a filmes adatbázissal.

Az első három találat két Michael Moore-dokumentumfilm, a Fahrenheit 9/11 és a Bowling for Columbine (itthon Kóla, puska, sültkrumpli címen futott), illetve egy Philip K. Dick-regény feldolgozása, a Radio Free Albemuth. Az első kettő érinti a Columbine középiskolai lövöldözést, ahol tinédzserek voltak az elkövetők. A további találatok között van minden a Tini nindzsa teknőcöktől Steven Seagalig. Star Wars nincs.

Az első találat az Amerikai pite 2, nyilván a szellemileg visszamaradott miatt, bár nem világos, hogy a szereplőkre vagy a nézőkre céloz. A Sleepers totális mellélövés, az egy javítóintézeti szexuális molesztálásokról szóló dráma. A harmadik a Premium Rush; a leírás szerint ez egy manhattani biciklis futárról szól, akinek nincs fék a bringáján. Hát, ez simán kimeríti a fogyatékos kategóriát, szóval értékelhető találat. De a lényeg: a Forrest Gump is ott van a listán, a 16. helyen.

Nem találta el, de ez nem bizonyítja, hogy a gépnek nincs humorérzéke. A találati listán a Nagymenők a negyedik, ami tényleg pont erről szól.

Eltalálta, a nyolcadik helyre rangsorolva. Nyilván Scarlett Johansson nevének megadása segített, mert az Elveszett jelentést is listázza a szoftver, méghozzá két hellyel korábban. Igaz, abban nem volt USB, de drogok és Scarlett igen. Okos.

Itt győződtem meg róla, hogy ez mégiscsak hülye. A keresőszavak között van alien, family, house, government, ennyiből simán ki lehetett volna találni. De hogy ebből hogy bírta kihozni a Free Pussy Riot: The Movie-t és a Ben Hurt is, azt még a Skynet se tudja felfogni.

A hasznos tévedéseket mindenesetre értékelni kell. A Külvárosi kommandó például nem rossz tipp, az meg kimondottan vicces, hogy kihozott valami alulöltözött tinikről szóló vígjátékot, a Spring Breakst; a szinopszis szerint a kiscsajok a tavaszi szünetben óriásit akarnak bulizni, és megismerkednek egy Alien nevű rapperrel. Ez pont úgy hangzik, mintha véletlenül összekeverték volna egy szoftpornó, a Straight Outta Compton és egy tinivígjáték forgatókönyvét, szóval eszméletlen lehet.

Szóval ne felejtsék el (egerek, lézer, Alzheimer etc.), a cím: http://www.whatismymovie.com/. Ha nem is működik rendeltetésszerűen, kaphatnak pár remek tippet.

Rovatok