Index Vakbarát Hírportál

Orosz kibertámadás miatt bénulhatott le a fél svéd média

2016. március 20., vasárnap 11:09

Több nagy svéd híroldal is elérhetetlen lett néhány órára szombat este, a jelek szerint összehangolt kibertámadás történt. A nyomok Oroszországba vezetnek.

A nagy svéd hírszájtok közül az Aftonbladet, az Expressen, a Sydsvenskan és jó néhány további egyszerre bénult le szombat este nyolc óra előtt, az oldalak csak este 11-kor lettek újra elérhetőek.

Teljes válságmódban üzemelünk

– jelezte a stockholmi Expressen felelős szerkesztője.

 A rendőrség egyértelműen összehangolt támadásként kezeli az esetet. Nem sokkal a támadás előtt egy anonim Twitter accountról fenyegető figyelmeztetés is érkezett, ez „hamis propaganda terjesztése” miatt helyezett kilátásba akciókat a következő napokra.

Ez egy rendkívül aggasztó támadás a média és a szólásszabadság ellen. A rendőrség nyomoz, a kormányszervek is kiemelten vizsgálják a helyzetet

– írja Anders Ygeman svéd belügyminiszter a Twitteren.

Még nem tudunk semmit arról, hogy ki állhat emögött, így csak spekulálni lehet – de hogy meg tudták tenni, az rendkívül veszélyes és súlyos jelenség

– reagált a svéd újságíró szövetség vezetője.

A spekulációkban egyébként főleg Oroszországról van szó, a túlterheléses támadás nagyja ugyanis orosz internetszolgáltatók felől érkezett. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy maga a támadás is onnan indult, mindenesetre technikailag rajtuk ment keresztül.

Rovatok