Index Vakbarát Hírportál

Le kell lőni valakit, de van előtte két busz és egy elefánt?

2016. március 22., kedd 07:04

Nagyjából mindenen átmegy az a különleges, házi gyártmányú lőszer, amit a tervező egy sörétes puskákban használt patronba tuszkolt bele. Az alábbi videón hosszú percekig azt látjuk, hogy tök mindegy, mire lő rá vele, tekegolyóra, vastag műanyaglapra, fahasábra vagy ballisztikai zselére, a lövedék nem áll meg semmiben.

A trükk igazából nem bonyolult. Bár sörétes puskából lövik ki a lőszert, nem apró sörétgolyók repülnek ki a csőből, hanem egy brenneke, vagyis egy jó nagy darab, különleges formájú lövedék. A brennekét alapvetően hatékonyabb vadászatra találták ki, a söréthez képest pontosabb és jóval erősebb lövedékfajta, amivel akár nagyvadakat is el lehet ejteni.

A videóban látható lőszer különlegessége az, hogy a lövedék rézből készült, nem ólomból, vagyis becsapódásnál nem lapul ki és forgácsolódik szét, hanem a formáját (és a mozgási energiáját) nagyrészt megtartva jóval tovább képes maga előtt roncsolni az anyagot.

A rézből készült lövedék nem újdonság, már az előző évszázad közepén elkezdtek kísérletezni vele, mert kellett volna valami olyan anyag a rendfenntartó erőknek, amelyből lehet olyan lövedéket készíteni, amely megőrzi az erejét akkor is, ha mondjuk egy autó üvegén kell átmennie, mielőtt eltalálná a célt. A réz már akkor is előkerült, csak egy baj volt vele: nagyon lerövidítette a fegyverek csövének élettartamát. Például emiatt a kellemetlen mellékhatás miatt születtek a rézmagos, de teflonbevonatú lőszerek (melyek polgári célú forgalmazását aztán számos államban még az USA-ban is megtiltották).

De térjünk vissza a videón látható, mindent átütő lőszerhez: bár ez nem derül ki a videóról, csak sejteni lehet, hogy a szokásosnál potensebb lövedéket az átlagnál nagyobb teljesítményű lőszerből lövik ki. A nagyobb erejű patron nagyobb sebességű lövedéket, vagyis nagyobb mozgási energiát ad, cserébe viszont nem lehet akármilyen puskából kilőni. Ezért is lehet, hogy egy elég furcsa hibridet, a Mossbert egy forgó-tolózáras sörétes puskáját használja a videó készítője. Ahogy meg is jegyzi egy ponton, a lövésnek komoly hátrarúgása van, valószínű, hogy ha valamilyen más zárszerkezetű fegyvert használnának, az nem bírná az extra terhelést.

A videó készítője amúgy kísérletező kedvű lőszerfejlesztő, csatornáján számos hasonló, saját ötlet alapján készült töltény tesztelése látható.

Rovatok