Index Vakbarát Hírportál

Külsős segítséggel törheti fel az FBI az iPhone-t

2016. március 22., kedd 01:08

Hétfőn, egy váratlanul kiadott közleményben jelezte az amerikai Igazságügyi Minisztérium, hogy a keddre tervezett kongresszusi meghallgatás elnapolását kéri a San Bernardinó-i támadás elkövetőjének ügyében, mert lehet, hogy mégis fel tudják törni a támadó iPhone-ját, igaz, csak külső segítséggel, írja a CNN Money.

Az ügyben korábban kiderült, hogy a telefont gyártó Apple nem kötelezhető annak feltörésére, ám a hétfői bejelentés alapján lehet, hogy a minisztériumnak nem is lesz szüksége az Apple-re. Állítólag ugyanis egy „külső fél” március 20-án, vasárnap bemutatott egy módszert az FBI-nak, amivel fel lehet törni Syed Farook telefonját.

Az FBI azért kérte korábban az Apple segítségét, hogy hozzáférjenek Farook lezárt telefonjának adataihoz – a feloldó kód kitalálásával nem próbálkozhatnak, mert 10 elrontott kísérlet után a telefon megsemmisít minden rajta tárolt adatot.

Az Apple eddig ellenállt a kérésnek, hogy készítsen egy olyan programot, amivel ki lehet kerülni a telefon biztonsági beállításait, és végtelen számú kombinációval lehet próbálkozni a belépésnél, mert ha ennek eleget tennének, azzal utat nyitnának a hasonló iPhone-ok feltöréséhez a kormánynak és a hekkernek is.

Egyelőre nem tudni, hogy az FBI-nak vasárnap bemutatott módszer valóban sikerre vezet-e. Az Igazságügyi Minisztériummal folyó harc kezdete óta további biztonsági funkciók fejlesztését kezdték a cégnél, amivel azt akarják elérni, hogy a saját fejlesztőik se tudják feltörni a telefonokat.

Rovatok