Index Vakbarát Hírportál

Miniszámítógépet kapnak a brit iskolások

2016. március 23., szerda 14:11

Egy aprócska számítógépet kap minden angol kisiskolás, a cél a kódolás megkedveltetése a gyerekekkel. A Mikrobitet a BBC találta ki nagyjából egy évvel ezelőtt, hogy inspirálja az felnövekvő generációt arra, hogy megtanuljanak kódolni a számítógépeken.

A Mikrobit valójában egy szenzorokkal ellátott pici lap. Van rajta gyorsulásmérő, iránytű, kimeneti- és bemeneti portok extra szenzorokhoz, microUSB port, 5x5 ledből álló apró kijelző és Bluetooth.

Nem is gondolnánk, hogy mennyivel nehezebb dolga van a mai gyerekeknek, mint szüleiknek a nyolcvanas-kilencvenes években. Akkor a számítógépes környezet még alkalmas volt arra, hogy arra késztesse a gyerekeket, tanuljanak meg maguknak kisebb-nagyobb programokat írni. A mai mobileszközök teljessége nem ösztönzi erre a gyerekeket.

A BBC ezért tavaly úgy döntött, hogy egymillió ilyen Mikrobitet oszt szét a 11 éves angol iskolások között. Az eredeti tervek szerint tavaly ősszel osztották volna szét az eszközöket, de csak mostanra sikerült megoldani néhány felmerülő problémát. Időközben a tanárokat is megpróbálták felkészíteni az új eszközökre, hogy feladatokat tudjanak adni a gyerekeknek az iskolákban. Persze így az iskolaév közepén nem biztos, hogy mindenki fel tud készülni az új eszköz jelentette feladatokra, hiszen a tanárok már előre elkészítik éves terveiket.

A késés oka, hogy nagyon sok partnerrel kellett együtt dolgoznia a BBC-nek ilyen mennyiségű kép legyártása és leszállítása érdekében. Ilyenkor óhatatlanul is becsúszik valami váratlan, ami késedelmet okozhat.

A BBC non profit célokra levédeti az eszközt, ez lehetővé teszi a cégeknek, hogy a jövőben folytassák a programot és ők is osztogassanak ilyen miniszámítógépeket a gyerekeknek. A Mikrobit nyílt forráskódú lesz, később kereskedőktől is meg lehet majd vásárolni. Az így keresett nyereséget aztán visszaforgatják az oktatásba, hogy még több embert vonjanak be a kódolásba.

Rovatok