Index Vakbarát Hírportál

Aprópénzért segítenek az FBI-nak feltörni az iPhone-t

2016. március 25., péntek 10:57

Egy ideje nem történt semmi az FBI Apple elleni perében, miután az amerikai Igazságügyi Minisztérium néhány napja jelezte, hogy külső segítséget vesznek igénybe a San Bernardino-i iPhone feltöréséhez. Hiába szólították fel korábban többször is nyomatékosan az Apple-t, hogy segítsenek nekik, most maguk próbálnak boldogulni a feladattal.

Az FBI hivatalosan nem erősítette meg, de a segítség az izraeli Cellebrite-től érkezik. A Cellebrite honlapjáról kiderül, hogy a cég hasonló dolgokkal foglalkozik. Olyan megoldásokat fejleszt, amely segítségére lehet a hatóságoknak a nyomozásban, a mobilokban lévő adatok hozzáféréséhez nyújtanak segítséget.

Az Apple és más szakértők már régóta mondogatják, hogy az FBI-nak valójában nincs szüksége a cég segítségére ahhoz, hogy feltörjék az iPhone-t. Az FBI igazgatója azonban ragaszkodott hozzá, feltehetően azért, mert precedenst szerettek volna teremteni a jövőbeli esetekhez.

Hogy mennyit ér az FBI-nak az, hogy hozzáférjen a San Bernardino-i lövöldöző mobilján található adatokhoz? Állítólag 15278 dollárt. Ennyit fizet a nyomozóiroda a Cellebrite-nek. Már ha hihetünk a screenshotnak, amelyet egy twitterező tett nyilvánossá.

Rovatok