Index Vakbarát Hírportál

9,3 milliárd dollárt követelnek a Google-től

2016. március 29., kedd 08:58

Hat éve zajlik a per a Google és az Oracle között az Android miatt, mert az utóbbi azt állítja, hogy a keresőóriás jogtalanul használta fel a Java platform bizonyos részeit. A két vállalat ügyében a bíróság nem tudott dönteni arról, hogy az Androidban felhasznált kód megfelel-e a fair használati feltételeknek, amely korlátozott körülmények közt engedélyezi a másolást.

Újra kellett kezdeni a tárgyalást, az eljárás május 9-én folytatódik. Közben az is kiderült, hogy az Oracle 9,3 milliárd dollárt követel a keresőcégtől, amennyiben a bíróság megállapítja, hogy valóban jogszerűtlen volt a Java használata. Az összeg körülbelül tízszer nagyobb annál, amennyit az Oracle legutóbb követelt.

A kártérítés összege hűen tükrözi az Android elsöprő sikerét az okostelefonok világpiacán, és az új perben az operációs rendszer hat újabb verziója érintett. Ugyanakkor az Oracle elszántságát is tükrözi az összeg, hiszen a 9,3 milliárd dollár az Alphabet cégcsoport, vagyis a Google anyacégének körülbelül két negyedévnyi nyereségével egyenértékű.

Az Oracle egyik fő érve a Google ellen, hogy a cégnek nagyon sürgősen piacra kellett dobnia az operációs rendszerét, és azért választotta a Java programnyelvet, mert azt világszerte milliók ismerik. Csak közben a Google elfelejtett licencmegállapodást kötni a Java akkori tulajdonosával, a Sunnal.

A Google ezzel szemben azt hozza fel, hogy a per által érintett kód elenyésző része az Androidnak, ezért nem jár az Oracle-nek akkora kártérítés, mint amekkorát szeretne.  

Rovatok