Index Vakbarát Hírportál

Kamugyorshajtással terjed egy vírus

2016. március 30., szerda 15:47

Gyorshajtási bírság befizetésére felszólító emailt kaptak néhányan Pennsylvania egyik kisvárosának, Treddyffrinnek lakói közül. Az emailben néhány adat (név, sebességtúllépés mértéke, időpontja és helyszíne), illetve egy link található, melyen meg lehet tekinteni a sebességmérő kamera képét, amin látszik a jármű rendszáma is – írja az ITCafé.

Az értesítés feladója a helyi rendőrség, legalábbis úgy tűnik. A helyi hatóság azonban cáfolja, elektronikus levélben ezzel a tartalommal szólítanák fel a szabálysértőket a bírság megfizetésére, ráadásul aki veszi a fáradtságot és ellenőrzi a hivatkozott fotókat, malware telepítését engedélyezi a gépére.

Az autósok azért vannak nehéz helyzetben, mert valamelyik, meg nem nevezett okostelefonra telepíthető alkalmazásuk (aminek joga van a GPS használatára) is fertőzött, így a levélben foglalt adatok két kivétellel valódiak: a gyorshajtást nem a rendőrség kamerái rögzítették, és nem is a hatóság számlaszáma szerepel a kamu bírságról szóló értesítőben, viszont tényleg túllépték a sebességhatárt.

A tredyffrini rendőrség és a kerületi bíróság is felhívást tett közzé, hogy a vezetők ne dőljenek be az átverésnek, a hivatalos ügymenet nem változott, továbbra is postai úton történik a kiértesítés.

Rovatok