Index Vakbarát Hírportál

Már egy usb kábelhez is szakértelem kell

2016. március 31., csütörtök 15:21

Totális bizonytalanságot okoznak az újfajta usb type-c típusú kábelek, mert ha rossz minőségűt veszünk, akkor leéghet a több százezer forintos laptopunk vagy okostelefonunk.

Az usb type-c szabványnak köszönhetően naponta több milliárd másodpercnyi bénázást is megspórolhat az emberiség, mert a csatlakozófej megfordítható, nem lehet rossz irányban bedugni az eszközökbe. A másik előnye az lenne, hogy többféle eszközt tölthetünk vele, mint a korábbi usb-kkel. Ez a tulajdonsága azonban galibákat is okoz, mert nem mindegy, hogy milyen ellenállású drótot használunk.

A kereskedők közül az Amazon.com-ról már biztosan tudjuk, hogy meg akarják védeni a vevőiket a digitális katasztrófától. Az amerikai cég csak olyan termékeket vesz fel a kínálatukba, amelyek tökéletesen megfelelnek az usb type-c szabványnak, a többi kábel tiltólistára náluk került.

Ez a szerencsés fordulat valószínűleg Benson Leung tevékenységének köszönhető. A Google-nél dolgozó mérnök elkezdett profi termékteszteket publikálni az Amazon.com oldalán, részletesen leírva, hogy az adott kábelek miben térnek el a szabványtól.

Leung több mint száz kábelt és átalakítót letesztelt, miután egy pár ezer forintos kábel tönkretette a 400 000 forintnál drágább Chromebook Pixel számítógépét. Egyetlen probléma van Leung tevékenységével: ezt a munkát a kereskedőnek kéne elvégeznie.

Rovatok