Index Vakbarát Hírportál

Siri most már tud tanácsot adni az erőszak áldozatainak

2016. április 4., hétfő 15:12

Az Apple frissítette Sirit, a digitális asszisztensét, hogy akkor is tudjon segíteni, ha a felhasználó közli vele, hogy szexuális vagy családon belüli erőszak áldozatául esett.

Ez nem magától jutott eszébe a cégnek, hanem azután, hogy márciusban megjelent egy tanulmány, amely több hasonló asszisztenst is megvizsgált, és megállapította, hogy azok nem tudnak mit kezdeni ezekkel a helyzetekkel, holott hasznos volna ilyenkor is tanácsot adni felhasználónak.

A JAMA Internal Medicine folyóiratban megjelent kutatás az asszisztensek egészséggel kapcsolatos kérdésekre adott válaszait vizsgálta. A kutatók összesen négy klienst teszteltek: a Siri mellett a Google Asszisztenst, a Microsoft Cortanát és a Samsung S Voice-ot. Az eredményekből az derült ki, hogy egyik asszisztens se volt felkészítve arra, ha olyasmit közölnek vele, hogy „megerőszakoltak”, megvert a férjem és hasonlók. Ezekre általában csak olyasmit tudtak reagálni, hogy nem tudom, mire gondolsznem értem, vagy jobb esetben elindítottak egy netes keresést.

A tanulmány szerzői mind a négy érintett céggel kapcsolatba léptek. A javaslataik szerint az a jó megoldás, ha a programok felismerik a helyzetet, és megmutatják a felhasználónak, hova fordulhat segítségért, de rábízzák, hogy végül mit lép. Ahogy egy Twitter-felhasználó néhány napja kiszúrta, az Apple éppen ezt tette: március 17. óta Amerikában egy ilyen esetekre szakosodott segélyvonalat ajánl fel a segítséget kérő felhasználóknak.

Közleménye szerint a Samsung is dolgozik már hasonló megoldáson.

Rovatok