Index Vakbarát Hírportál

2018-ra minden városban lesz ingyenwifi

2016. április 5., kedd 06:59

Nagyjából két év múlva, 2018 második felétől már minden településen lesz ingyen wifi - tájékoztatta a Világgazdaságot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mely a Digitális Jólét Program keretében már felmérte az állami és önkormányzati intézmények által biztosított nyilvános wifipontokat. 

A projekt felhasználja a jelenleg futó, uniós támogatással megvalósuló új generációs felhordó hálózati fejlesztéseket,  melyekről a távközlési cégek a közelmúltban nyújtották be ajánlatukat, vagyis azt, hogy az ország mely területén fejlesztenék a széles sávú hálózatot. A pályázat egyik feltétele az, hogy minden település központjában önerőből hozzanak létre elérhető ingyenes wifi-szolgáltatást. A fejlesztések 2016 második felében kezdődhetnek meg.

Az országgyűlési választások évére időzítve tehát valamennyi településen ott lesz az ingyenesen elérhető internet, és Magyarországon az uniós elvárást megelőzően két évvel, 2018-ra minden háztartás számára hozzáférhető lesz a széles sávú, legalább másodpercenként 30 Mbit sávszélességű internet. Magyarországon jelenleg 883 ezer háztartásban még nem érhető el nagy sebességű internetszolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy részét a szolgáltatók piaci alapon valósítják meg, de a 68 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő és a tízmilliárd forintos keretösszegű visszatérítendő támogatással a ma még lefedetlen területeken is biztosítaniakarják a net-elérést.

Az infrastruktúra mellett a kormányzat ígérete szerint növekszik az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, és sokszor megígérték már a digitális gazdaság kiszélesítését is. 2017-től ráadásul csökken  az internet áfája, azaz a kormányreményei szerint megvalósul az "internetes rezsicsökkentés", azaz olcsóbban juthatunk hozzá jobb minőségű nethez.

Rovatok