Index Vakbarát Hírportál

Hány lakosra jut egy fogász New Yorkban?

2016. április 5., kedd 18:04

Az Egyesült Államokban rengeteg kormányzati, állami és önkormányzati adatot hoztak nyilvánosságra, hogy ezzel is megkönnyítsék az állampolgárok életét. A demográfiai, egészségügyi, közlekedési, energetikai és egyéb adatbázisok persze az óceán túloldalán is átláthatatlan táblázatokban érhetők el, akárcsak itthon.

A világhírű bostoni egyetem, az MIT kutatói azonban elhatározták, hogy lenyűgöző és közérthető formában teszik közzé az összes ilyen adatot, teljesen ingyen. A munkát vezető Ceser A. Hidalgo professzor célja az volt, hogy az adatokat történetekké alakítsák a grafikonok, rajzok és szöveges összegzések segítségével.

Az MIT Media Lab munkatársai hétfőn mutatták be a Data USA nevű weboldalt, ahol a városok nevére keresve pillanatok alatt kirajzolódnak a böngészőben a grafikonok és a térképek, hogy átlátható formában tudjuk feldolgozni az információkat.

A szolgáltatás ingyenes, és a mögötte dolgozó szoftverkód is hozzáférhető, ezáltal más fejlesztők is be tudnak csatlakozni, hogy a saját adataikat is becsatornázzák.

A válasz a címben feltett kérdésre: 70 páciensre jut egy fogász.

De az is kiderül többek közt, hogy milyen munkakörben dolgoznak a legtöbben, melyik megyében vagy kerületben a legnagyobb a bűnözés, mekkora az átlagkereset, és az adott környéken inkább autóznak, vagy tömegközlekednek az emberek.

Rovatok