Index Vakbarát Hírportál

Egy új böngésző, ami mindent fel akar borítani

2016. április 7., csütörtök 14:03

Amióta megjelent a Google Chrome, tartja magát a trend, hogy a böngészők egyre kisebbek, láthatatlanabbak legyenek, úgyis modernebb már a web, a webalkalmazásoknak saját felületük van, hagyjuk azt uralkodni. Ezt szépen követte a Firefox és az Opera is. Van viszont olyan is, aki pont ellenkezőleg gondolkodik: Jon von Tetzchner, az Opera volt társalapítója létrehoztaVivaldi böngészőt, ennek lényege, hogy testre szabható.

Nagyjából egy évvel az első technikai előzetes után most megjelent a Vivaldi 1.0, mindenféle pluszfunkciókkal. A böngésző a Chromiumon alapul, a Google nyílt forráskódú projektjén, Windowsra, OS X-re és Linuxra is elérhető. Viszont sok olyan technológiára épül, amiket eredetileg a webes oldalon használnak (React és Node.js).

Sok funkciójából néhányat itt is csak kiegészítőkkel lehet elérni. A füleket az asztal bármelyik sarkába mozgathatjuk, mindenféle eseményhez kapcsolhatunk egérmozdulatokat és billentyűkombinációkat is, a kezdőlap pedig gyors hívó, ahogy régen az Operánál is. 

Az oldalsávhoz panelek adhatók, a könyvjelzők, letöltések és jegyzetek mellett teljes weboldalok is lehetnek ott, így bármire ránézhetünk, miközben a főablakban épp böngészünk. A füleket is fejlesztették kicsit, többet össze lehet kapcsolni, fa alakban viszont nem rendezhetőek. Ha ez nem lenne elég, állítólag a Chrome-hoz használható kiegészítők teljesen jól működnek a Vivaldival is.

Rovatok