Index Vakbarát Hírportál

Itt az első magyar kórházi zsarolóvírus

2016. április 8., péntek 19:48

Zsarolóprogram bénította meg a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház informatikai rendszerét, ezért az intézmény nem tudta biztosítani az előjegyzett ellátást pénteken – írja a Veszpremkukac.hu. A sürgősségi ellátás zavartalanul működött.

A zsarolóvírusok, vagy angol nevükön ransomware-ek olyan kártékony programok, amelyek egy gépre jutva titkosítják a fájlokat, és váltságdíjat kérnek azért, hogy feloldják a titkosítást, vagyis hogy a tulajdonos újra hozzájuk férhessen. Ez a fajta támadás a világban egyre gyakoribb, itthon kórházban tudtunkkal még nem fordult eddig elő. A zsarolóprogramokról itt írtunk részletesen:

A helyi lapnak Dávid Gyula, a Csolnoky kórház orvos-igazgatója azt mondta, a rendszerüket nem érte közvetlen támadás, a vírus valószínűleg emailen keresztül jutott be a hálózatba. A betegek adatai nem voltak veszélyben, mert azt elkülönítve tárolják. Az alapműködést fenn tudták tartani a kórházban, de leleteket nem írtak.

A vírus továbbterjedése miatt az egész hálózatot le kellett állítani. Jelenleg a takarítás folyik, a hétvégén várhatóan visszaáll minden szolgáltatás. A cikkünk írásakor a kórház honlapja is elérhetetlen volt adatbázishiba miatt.

Rovatok