Index Vakbarát Hírportál

Tényleg bármit hajlandók vagyunk bedugni

2016. április 8., péntek 10:37

Klasszikus hekkelési módszert teszteltek az Illinois Egyetem kutatói, és az emberek nagy része bedőlt a trükknek. Az intézmény kampuszának környékén tavaly szétszórtak 297 usb tárolót, hogy megnézzék, mihez kezdenek velük a megtalálóik.

Az eredmények alapján összeállított tanulmány szerint az emberek 48 százaléka bármilyen usb tárolót gondolkodás nélkül beledugna a számítógépébe, és megnyitná a rajta lévő fájlokat. Az apró adattárolók annyira népszerűek, hogy a kutatók által elszórt pendrive-ok 98 százalékát felvették vagy elmozdították az eredeti helyéről. 

Nagyon kevesen mondták azt a kutatóknak, hogy felmerültek bennük biztonsággal kapcsolatos kérdések. A megkérdezettek 68 százaléka semmilyen óvintézkedést nem tett. 135-en meg is nyitottak fájlojkat, amit onnan tudnak a kutatók, hogy az egyik html fájlban lévő kép a webről töltődött be, és ezt az aktivitást könnyen tudták monitorozni.

A válaszadók kétharmada azt állította, hogy fájlok segítségével akarta megtalálni a pendrive tulajdonosát, 18 százalék azonban csak kíváncsi volt. Ennek ellentmondanak a tetteik, a többség ugyanis először a nyaraláson készült fotókat nézte végig, nem az ugyanott elhelyezett önéletrajzot.  

A kutatók nem ültettek semmilyen kártevőt a fájlokba, de könnyen megtehették volna. Az usb pendrive-ok a hekkerek kedvenc eszközei, mert ezzel tudnak a legkönnyebben kártevőt bejuttatni védett intézmények falai mögé, ahová ők nem tudnának bejutni.

Rovatok