Index Vakbarát Hírportál

Illegális lehet a csak nőkre szabott Uber

2016. április 11., hétfő 00:33

Ahogy a népszerű közösségitaxi-szolgálatások – mindenekelőtt az Uber és a Lyft – népszerűvé váltak, úgy lettek egyre hangosabbak az utasok biztonságával kapcsolatos aggályok. Miközben nyilván nem ez a jellemző, akadnak erőszakos Uber-sofőrök, Amerikában már meg is születtek az első ítéletek, amikben – jellemzően női – utasaikra támadó sofőröket ítéltek el. Ez a jelenség elgondolkodtatta Michael Pelletzet, aki egy ideig maga is Uber-sofőr volt, és azon is rágódott egy sort, hogy mit tehet mondjuk egy női sofőr, ha az utas válik erőszakossá. Pelletz osztott-szorzott, és kitalálta, hogy csinál egy olyan Ubert, amiből kizárja a férfiakat.

A Chariot for Women nevű szolgáltatás a tervek szerint április 19-én indul majd be, már ha tényleg beindul, a szolgáltatás ugyanis jó eséllyel illegális – írja a Boston Globe. A Chariot for Womenben kizárólag nők lehetnek sofőrők, és az utasok nagy része is. A szolgáltatás alapos háttérvizsgálaton átesett sofőrjei 13 éves korig bármilyen nemű utast felvesznek és transzneműeket is szívesen látnak, de 13 év fölötti férfiaknak nem állnak meg. Csakhogy ez a gyakorlat diszkriminatív.

A lap által megszólaltatott munkajogi szakértők szerint lehet egy terméket vagy szolgáltatást egy adott nemre pozicionálni, de megtagadni a másik nemtől törvénybe ütközhet. Még tisztábban illegális, ha egy ilyen vállalat kizárja a férfiakat a lehetséges munkavállalói közül. "A jog eléggé hajthatatlan ilyen kérdésben. Nem fogadja el az 'azért alkalmazunk nőket, mert így az ügyfeleink nagyobb biztonságban érzik magukat' érvelést" – fogalmazott Joseph L. Sulman munkajogász. Ami azt jelenti, hogy ha nemi diszkrimináció miatt valaki bepereli a Chariot for Woment, elég nehéz lesz Pelletzéknek megnyerniük a pert, tekintve, hogy éppen a férfimentes munkakörnyezettel reklámozzák magukat.

Pelletzék egyelőre nem kommentálták a felvetéseket, csak annyit közöltek, hogy most a sikeres indulásra koncentrálnak.

Rovatok