Index Vakbarát Hírportál

Porrá zúzza a golyót a fémhabpáncél

2016. április 11., hétfő 13:25

Olyan páncélt fejlesztettek az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói, amely gyakorlatilag a becsapódás pillanatában apró darabjaira töri a rálőtt lövedéket. A részben fémhabból készült páncél ráadásul vékony, alig egy hüvelyk vastag.

NC State: Metal Foam Obliterates Bullets

A páncél legfontosabb összetevője egy kompozit fémhab (CMF), amely könnyebb és erősebb is a hagyományos fémpáncélzatnál. Ez tölti ki a becsapódás erejét elnyelő középső réteget, amelyet egyik oldalon kerámiával, a másikon kevlárral vonnak be.

Afsaneh Rabiei, a projekt vezető kutatója szerint úgy sikerült megállítani a lövedéket a kevesebb mint egy hüvelykes (nagyjából 25 milliméteres) páncéllal, hogy a becsapódás alig 8 milliméteres bemélyedést okozott.

A páncél elsődleges felhasználási lehetősége nyilván a test- és járműpáncél gyártása lehet, de emellett az űrjárművekhez, illetve az atomhulladék szállításában is hasznos lehet, mert korábbi tesztek alapján extrém magas hőmérsékletet bír, ezen túl pedig a röntgen-, gamma- és neutronsugárzást is hatékonyan blokkolja.

Rovatok