Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott, milyen lesz az új Kindle

2016. április 12., kedd 09:09

Az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos még a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan bemutatják a cég új digitális könyvolvasóját, és egészen mostanáig kellett várni az első, nemhivatalos helyről érkező szivárgásra.

Egy kínai webshopon tűnt fel az új, a szokottól eltérő formájú, elméletileg Kindle Oasis névre keresztelt olvasó, és bár a részleteket is tartalmazó aloldalakat gyorsan lelőtték, a dolog természetesen nem tűnt el nyom nélkül.

Ha hinni lehet a kínaiaknak, az új Kindle kisebb és könnyebb lesz, mint a két előző csúcsmodell, a Voyage és a Paperwhite – mindössze 131 gramm lesz az új, szemben a Voyage 180, illetve a Paperwhite 205 grammjával.

Nem is ez a legfurább újdonság, hanem hogy az eszközt egykezesre tervezték, vagyis csak az egyik oldalán vannak rajta a lapozáshoz szükséges gombok. Mivel az egyik kézhez képest így a másikban fejjel lefelé kell tartani majd az eszközt, egy gyorsulásmérő segít annak eldöntésében, merre is áll épp a képernyő, a szöveg pedig automatikusan fordul ennek megfelelően.

A kijelző a már megszokott, 300 dpi felbontású elektronikus papír, bár a kínai oldal szerint az Amazon újított valamit a háttérvilágításon is.

A legvékonyabb pontján 3,4, a legvastagabb részén 8,5 milliméteres eszközhöz elég speciális tok kell, a kiszivárgott fotó alapján lesz olyan is, ami egyben plusz akkumulátorként is szolgál majd.

Bár a fentieket azért nem árt óvatosan kezelni, elég valószínű, hogy tényleg az új Kindle-ről tudtunk meg többet a kínai webmesternek köszönhetően. Az igazán fontos dolgokról azonban egyelőre semmit sem tudni, sem azt, hogy mennyibe kerül majd a gép, sem azt, hogy az Amazon hol teszi azonnal elérhetővé a terméket a megjelenéskor. Szintén nincs infó az akkumulátor kapacitásáról sem. Félő, hogy a túlzott fogyókúra a könyvolvasóknál is elhozza a sűrű töltések korát – míg a korábbi modelleket tényleg elég volt havonta-kéthavonta töltőre dugni, egy ilyen lefogyasztott Kindle akár két hét után is kérheti ugyanezt.

Rovatok