Index Vakbarát Hírportál

Dr. House-t csinál belőlünk az év legjobb diákstartupja

2016. április 13., szerda 09:51

A Microsoft innovációs versenye, az Imagine Cup a legnagyobb, direkt diákoknak szóló startupbajnokság a világon. Idén már 13. alkalommal rendezik meg, a magyarok két éve számítanak a nagydöntőben is esélyesnek: két éve a fitness-tamagocsi Tep, tavaly a turisztikai appba oltott kalandjáték Mistory hozott haza fődíjakat a versenyről. Az idei magyar selejtezőben pedig az általános vélemények szerint minden eddiginél erősebb volt a mezőny. Három versenyzővel képviseltetjük majd magunkat az európai regionális döntőn, onnan meg már csak egy lépés a Microsoft otthonában, Seattle-ben rendezett nagydöntő, és az 50 ezer dolláros fődíj.

A verseny magyar szakaszát meggyőző fölénnyel nyerte a debreceni egyetemistákból és frissen végzett orvosokból verbuválódott Medcases csapata, akik Phd-hallgatóként éppen csak belefértek a versenykiírásba (bár talán nem teljesen fair, hogy néha gimnazisták projektjeivel kellett megmérkőzniük). Alkalmazásuk abszolút saját tapasztalatra épít és egy saját bőrükön érzett problémára nyújt megoldást.

A Medcases egy tableteken és okostelefonokon futó app, ami igazi Dr. House-t farag az egyszeri orvostanhallgatóból. Kapunk egy virtuális pácienst, a tünetei leírásával (később opcionálisan VR-es megjelenítéssel), kérhetünk neki kismillió féle vizsgálatot, és a végén diagnózist kell felállítanunk. Az app aztán értékeli, hogy jól diagnosztizáltunk-e, és mennyi időt és pénzt költöttünk a dologra. Természetesen, ahogy az orvosos sorozatokban is, valós betegek, valós adatai alapján dolgozik az alkalmazás - ami kezdő orvosoknak, rezidenseknek, orvostanhallgatóknak segíthet a tét nélküli gyakorlással a félrediagnosztizált esetek csökkentésében. Vagyis magyarul konkrétan életeket ment.

Szintén továbbjutott a regionális döntőbe az Esport Horizon projekt, ahol a “mentsük meg a világot” cél helyett inkább az üzleti potenciál került előtérbe. A versenyszerű videojáték pár év alatt nőtt milliárdos üzletté, és az Esport Horizon ahhoz nyújt egyszerű webes felületet, hogy bárki szervezhessen tetszőleges játékban bajnokságokat, ligákat, akár az ismerőseinek, akár vadidegeneknek. Egyszerre próbálják kiszolgálni a profi játékosokat és a műkedvelőket, és bár erős a már meglevő, vagy szintén éppen építkező konkurencia, a lehetőségek szinte beláthatatlanok az élő közvetítésektől a esport-fogadásokig. Egy Imagine Cup pont megadhatja a dolognak azt a kezdeti népszerűséget, ami a közösség felépítéséhez kell.

Játék kategóriában a Sphere című app nyerte a magyar selejtezőt, ez egy direkt gyerekeknek szánt, szigorúan erőszak és vér nélküli játék, amiben egy közös pályán irányít minden játékos egy-egy golyóbist (a telefon jobbra-balra döntésével és mozgatásával), a cél a többeknek nekiütközve, és a szereplők egyedi képességeit használva pontok gyűjtése. Meg az új szereplők és grafikai extrák vásárlásával a szülő pénztárcájának megcsapolása. A játékot egyelőre nem lehetett kipróbálni, de elég jópofának tűnik, és a fejlesztőknek még van egy kis idejük életet lehelni bele az európai döntőig.

Aztán, ha ott is sikerrel járnak, akkor irány Seattle, és a Tep meg a Mistory nyomdokaiba lépve a világhír.

Rovatok