Index Vakbarát Hírportál

Videóban erős a Panasonic új fényképezőgépe

2016. április 13., szerda 07:14

Két évet kellett várni a Panasonic népszerűnek tartott GX7-ének utódjára. A megjelenésében robusztus, nehéznek is mondható GX8-nak az a legjobb tulajdonsága, hogy brutál gyorsan készít képeket. 

Fontosabb tulajdonságai

20,3 megapixeles Live MOS érzékelő (4/3")

időjárásnak, esőnek ellenálló magnéziumváz

ISO200-25600 érzékenység

beépített vaku nincs, külső vaku csatlakoztatható

4K videó, 4K fotósorozat

RAW formátum támogatása

1,04 millió képpontos, kihajtható, elfordítható, OLED érintő kijelző

2,36 millió képpontos, felhajtható elektronikus kereső

Wi-Fi és NFC

magyar menü

A Panasonic felső-középkategóriás gépnek szánta a GX8-at, így egy csomó olyan tulajdonságot tett bele, ami a szegmensre jellemző. Gyors fényképezőgépet készítettek, amivel 4k videókat lehet vele készíteni, javítottak a gép fókuszrendszerén, több testre szabható gombot tettek bele, OLED-kijelzőkre cserélték az elektronikus keresőt és a hátsó kijelzőt (a korábbi modellekben LCD-kijelző volt).

A fényképezőgép külsőre nagyobbnak tűnik a korábbi modelleknél, és ha megnézzük a méreteit, kiderül tényleg így van. Én túl nagynak is éreztem, főleg a Panasonictól, akik a korábbi modelleknél törekedek arra, hogy ez a kategória kicsi legyen és könnyű. A nagyobb váz egyik oka, hogy nagyobb lett az elektromos keresője, ezért a fényképezőgépnek az az oldala magasabb.

A másik ok, hogy a korábbinál több gombnak is helyet kellett biztosítani. Lassan annyi gombot tesznek a középkategóriásnál jobb gépekre, mint amennyi egy kisebb repülő pilótafülkéjében van. Összesen hét programozható fizikai gomb van most a GX8-on, ezen kívül van még öt virtuális programozható gomb is. Az Fn-gombokra számtalan lehetőség közül választhatunk, egy gombnyomással előhívhatjuk például a wifit, vaku módot, különböző üzemmódokat, autófókusz beállításokat, elektronikus zárat és még két tucatnyi más opciót.

A külsejénél érdemes még megjegyezni, hogy magnézium vázra épített külső váz illesztéseinél is cseppálló, így esőben is lehet vele fényképezni anélkül, hogy attól félnénk, baja esik a gépnek. Hátsó kijelzője három hüvelykes OLED-kijelző (az elődnek LCD-kijelzője volt még). A kijelző kihajtható, forgatható, lehajtható, még el is rejthető, ha csak az elektronikus keresőt akarjuk használni vagy kevés a töltöttség az akkumulátorban. Érintőkijelzőről van szó, így például fókuszálásnál jöhet jó, ha rábökünk arra a tárgyra, ahová szeretnénk a fókuszt. Ezen tudjuk beállítani a virtuális Fn-gombokat is.

A GX8-nak nincsen beépített vakuja, pedig az elődöknél ez még volt. Valószínűleg a helyhiány miatt hagyják ki a vakut, a Panasonic szakemberei ezek szerint fontosabbnak tartották a nagyobb elektronikus keresőt. Ha akarunk, akkor persze rácsatlakoztathatunk külső vakut. A helye megvan, de a külső vaku nem része az alapcsomagnak.

A fényképezőgépbe 20,3 megapixeles Live MOS érzékelőt tettek. Ennek formátuma nem változott, vagyis 4:3-as képeket lehet készíteni vele. Az érzékenység ISO200 és 25600 között van. A fókuszrendszeren is fejlesztettek, nem jó fényviszonyok között is viszonylag gyorsan képes fókuszálni. Az autófókusz háromféle módban használható, az egyszeri, folyamatos és rugalmas. A rugalmas azt jelenti, hogy a normál fókusz után még egyszer ellenőrzi, nem mozdult-e el a tárgy a fókuszból. Ez utóbbi funkció okozott némi zavart használat közben, nem szerettem használni.

Nagyon jó videókat készít és mint írtuk, 4k-ban. A videók tűélesek még UHD-tévén is. De ez nem meglepő az egyik legnagyobb tévégyártó fényképezőgépétől, valószínűleg figyeltek erre. A hasonló kategóriás fényképezőgépeknél elmaradhatatlan ma már a wifi és az NFC, ez a GX8-ról sem hiányzik. Így vezeték nélkül is könnyen fel tudunk tölteni képeket a felhőbe, ha erre van igény. De a hagyományos módszerrel néha gyorsabb az adatok mentése, főleg nagyobb videóknál.

A Panasonic GX8 egy felsőközép kategóriás tükör nélküli fényképezőgép, az ára is ennek megfelelő. Itthon a váz 320-380 ezer forint között mozog. Azoknak érdemes megnézni, akik a fényképezés mellett videózni is szeretnek és ezt egy kamerával akarják elintézni.

Rovatok