Index Vakbarát Hírportál

A Microsoft beperli az amerikai kormányt

2016. április 14., csütörtök 21:26

A Microsoft pert indított az amerikai Igazságügyi Minisztérium ellen. A cég szerint alkotmányellenes, hogy a hatóságok hallgatásra kényszerítenék őket, ha az ügyfeleik felhőben tárolt adatai után kutatnának.

A Microsoft a bírósághoz fordul, mert az ügyfeleknek jogukban áll tudniuk, hogy a kormány elolvashatja az e-mailjeiket; és a Microsoftnak joga van elmondani nekik.

– olvasható a washingtoni kerületi bírósághoz benyújtott panaszban.

A Microsoft aggodalma érthető, mivel a felhasználók már inkább a felhőben tárolják az adataikat, a bűnüldöző szervek meg egyre gyakrabban túrják fel mások online tárhelyét. Számukra ez azért is érzékeny téma, mert 2013-ban eléggé megégették magukat a Snowden-üggyel. Akkor kikeltek a kormány tömeges megfigyelései ellen, de később róluk is kiderült, hogy belepillantottak mások e-mailjeibe, és ezt törvényesen, a felhasználói szerződéssel teljes összhangban tehették meg.

5624-szer kérni fogunk magától valamit

A beadványban a Microsoft kifogásolta, hogy az elektronikus hírszerzéssel kapcsolatos adatvédelmi törvények 2705(b) cikkelye túl nagy mozgásteret enged a kormánynak a vállalatok szívatásában. A hatóságoknak elég a bűncselekményekre és a folyamatban lévő nyomozásokra hivatkozniuk, hogy bírósági végzést szerezzenek, amivel hozzáférhetnek a kért adatokhoz.

A Microsofthoz egyre több ilyen megkeresés fut be. Az elmúlt másfél évben a szövetségi bíróságok közel 2600 hasonló ügyben kötelezték titoktartásra a szolgáltatókat, így nem értesíthették az ügyfeleiket, hogy házkutatást tartottak a postafiókjukban. Az esetek kétharmadában a titoktartási kötelezettségnek végső határideje sincs. Vagyis – írja a Verge –a legrosszabb esetben soha nem tudjuk meg az igazságot, de a Microsoftnak is főhet a feje, mert nem tudják, értesíthetik-e valaha az ügyben érintett ügyfeleket.

Pedig több ezer felhasználóról van szó. 2014 szeptembere óta a Microsoftot 5624 alkalommal kötelezte adatszolgáltatásra a szövetségi kormány.

A titoktartási kötelezettségek nagy többsége felhasználói fiókokra vonatkozott, de a Microsoft nem értesíthette az ügyfeleit arról, hogy a kormány hozzáfért a személyes adataikhoz. Más kötelezvények ellehetetlenítették, hogy a Microsoft tájékoztassa az üzleti ügyfeleit arról, hogy a kormány hozzáfért a megrendelőjük független alkalmazottainak e-mail fiókjához.

– írta a Microsoft a bírósághoz benyújtott panaszban. Azt várják a bíróságtól, hogy deklarálják alkotmányellenesnek a hírközlési törvény 2705(b) cikkelyét. A mostani szabályozás szerintük felboríthatja a hatalmi viszonyokat a hatóságok és a technológiai cégek között, mert az előbbiek bármikor adatszolgáltatásra kötelezhetik az utóbbiakat.

Rovatok