Index Vakbarát Hírportál

QR-kódot kap a kék halál Windows 10-ben

2016. április 14., csütörtök 07:04

A kék halált, vagyis a Windows összeomlásakor kék háttérrel megjelenő hibaüzenetet mindenki jól ismeri, aki a Windows 3.1 óta használta a Microsoft bármelyik operációs rendszerét. A Windows 10 nyáron érkező frissítése viszont QR-kóddal bolondítja meg a sokak által gyűlölt látványt.

Persze magával az operációs rendszerrel együtt az eredetileg még Steve Ballmer által írt üzenet is rengeteget változott az idők során. Az egyszerű értesítőszöveg egy idő után mindenféle technikai részletet is megjelenített, amelyek alapján elvileg utána lehetett volna nézni a hiba eredetének és megoldásának, ha éppen ült volna a gép előtt egy programozó, aki értette is volna, mit lát. A Microsoft a Windows 8 kiadásakor jött rá, hogy általában talán nem ez a helyzet, úgyhogy a sok technikai információt elhagyták, és egyszerűen egy szomorú szmájlit biggyesztettek a helyére.

Ahogy oly sok szempontból, a Windows 8 ebben is túlcsupaszított átmeneti megoldásnak bizonyult, mielőtt a Windows 10-zel a cég megpróbálta hatékonyabban belőni az egyszerűség és a használhatóság közötti egyensúlyt. Ezzel próbálkoznak a QR-kód bevezetésével is. A kód tartalmazni fogja a hibáról összegyűjtött információt, így csak be kell szkennelni egy mobillal, és így állítólag sokkal egyszerűbb lesz a laikusoknak is releváns segítséget találni az adott problémára az interneten.

Rovatok