Index Vakbarát Hírportál

Egy programozó egyetlen paranccsal megsemmisítette a cégét

2016. április 15., péntek 17:00

FRISSÍTÉS:

Kiderült, hogy a cikkben szereplő programozó az egészet csak kitalálta, hogy a cégét reklámozza. Az általa leírt probléma létezik, a fórumbejegyzés is igazi volt, amelyben segítséget kért, és az őt nem ismerő szakemberek is valódi tanácsokkal próbáltak segíteni neki, csak éppen magát a hibát nem követte el. A fórumot üzemeltető Stack Overflow közleményben jelezte, hogy a fórum moderátorai kapcsolatba léptek a vicces kedvű programozóval, és nincsenek éppen elragadtatva a dologtól.

Az eredeti cikkünk:

Egy Marco Marsala nevű programozó véletlenül a cége minden adatát törölte egyetlen sornyi kóddal. A cég olyan 1500 ügyfél weboldalait tárolta a szerverein, egészen addig, amíg Marsala az "rm -rf /" paranccsal le nem gyalulta az összes szervert. A férfi a baleset után a Server Fault nevű fórumban keresett segítséget a problémájára (a bejegyzését azóta eltávolították, de a Wayback Machine szerencsére elmentette egy részét), de hamar kiderült, hogy olyan alapos munkát végzett, hogy itt már nem nagyon van mit tenni.

Az "rm -rf" parancs Linuxon mindent töröl, amire ráeresztik, az "-rf" rész gondoskodik arról, hogy még az éppen használatban lévő fájlokat is további kérdés nélkül el lehessen távolítani. Ez alapvetően nem is lenne gond, amíg a parancsot direkt egy törlendő mappára alkalmazzák. Marsala viszont véletlenül úgy hajtotta végre, hogy egy hiba miatt semmilyen konkrét célhelyet nem rendelt hozzá, így az engedelmes kód a cég összes szerverének minden adatára rászabadult.

Kellemetlen, de hát ezért vannak a biztonsági másolatok, nem? Persze, ha az emberünk nem éppen azelőtt csatlakoztatta volna a hálózathoz az egyébként másik szerveren pihenő másolatokat, mielőtt a törlést elindította. De azelőtt csatlakoztatta, úgyhogy azok is törlődtek.

Az ügyfelek egyetlen reménye ezután, hogy a saját mentéseikből vissza tudják állítani a törölt weboldalakat – nyilván már egy másik szolgáltatónál. Marsala még annyit tehet, hogy ha nem íródtak felül a szerverek, a törölt fájlok egy részét adatmentő szakemberek esetleg még meg tudják menteni.

Mindez ugyanakkor messze nem szerencse, de még csak nem is pillanatnyi óvatlanság kérdése. Ahogy Marsala a segítségkérő fórumban is megkapta az ismeretlen kollégáktól, az ilyen eseteket előre betervezett biztosítékokkal könnyen el lehet kerülni – például a kifejezetten az "rm -rf" parancs óvatlan alkalmazását megakadályozó programmal.

Rovatok