Index Vakbarát Hírportál

Megállíthatja a Facebook Donald Trumpot?

2016. április 18., hétfő 13:38

A Facebook alkalmazottai nemrég megkérdezték a cég vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget, hogy megakadályozhatják-e egy elnökjelölt megválasztását.

A Facebook nem egy médiavállalat, de a hírterjesztésben vállalt szerepe miatt sokkal nagyobb befolyása van a hírek áramlására, mint egyes médiacégeknek. A hírfolyamban felbukkanó hírek és megosztások szortírozását a Facebook saját algoritmusa végzi; vagyis ők döntik el, hogy mit tartanak hírértékűnek, és mi jelenik meg, ha belépünk az oldalra. Vagyis végső soron befolyásolhatják, hogy milyen hírekkel szembesülünk.

A dolgozók minden héten szavazhatnak egy belső közvélemény-kutatáson arról, hogy mit kérdezzenek Zuckerbergtől. A március 4-i szavazáson a következő kérdést tették fel:

Milyen felelőssége van a Facebooknak abban, hogy megakadályozza Trump elnökké választását 2017-ben?

A kérdés nem alaptalan. A Facebooknak több mint egymilliárd felhasználója van, és a Pew tanulmánya szerint a felnőtt amerikaiak 64 százaléka használja. 30 százalékuk a Facebookról értesül a hírekről – ez több mint 73 millió nagykorút jelent. Ezzel szemben a legnépszerűbb amerikai napilapnak, a USA Todaynek csak négymillió olvasója van, és a Fox News is kénytelen beérni kétmillió nézővel esténként.  Ahogy a Popular Science cikke is írja, a Facebook nem uralja a médiapiacot; ő maga a médiapiac.

A témáról Zuckerberg is beszélt az F8 fejlesztői konferencián. A Gizmodo megkereste a céget az ügyben, és hivatalos választ ígértek nekik. Végül ugyanazt az egyenszöveget kapták, amit a Business Insider és a The Hill is:

A szavazás a demokrácia egyik alapértéke, és hiszünk benne, hogy a civil részvétel támogatása egy fontos hozzájárulás a közösség számára. Minden jelöltet, csoportot és szavazót arra bátorítunk, hogy használják a platformot a választással kapcsolatos nézeteik megosztására és az egyes kérdések megvitatására. Vállalatként mi semlegesek vagyunk - eddig sem használtuk a termékeinket a szavazás befolyásolására, és ezután sem fogjuk.

Röviden: a Facebook akkor sem akadályozná meg Trump elnökké választását, ha megtehetné.

Rovatok