Index Vakbarát Hírportál

Nem vigyázunk eléggé a magánéletünkre

2016. április 18., hétfő 11:43

A Kaspersky Lab kutatása szerint az emberek még mindig meggondolatlanul osztanak meg privát adatokat az interneten. Az emberek 27 százaléka oszt meg véletlenül bizalmas adatokat, és 16 százalékuk szívesen hoz nyilvánosságra titkokat saját magáról, még úgy is, hogy ezeknek az online megosztása a párkapcsolatuk megromlásához vagy a munkájuk elvesztéséhez vezethet.

Sok ember osztja meg személyes adatait online csatornákon, veszélyes környezetben. Egy fotót saját magáról (45%), az elérhetőségét (42%), egy másik emberről készült fényképet (32%), bizalmas személyes adatot (30%) és munkával kapcsolatos adatokat (20%). Sőt, ami potenciálisan még veszélyesebb, hatból egy ember osztott már meg magáról titkot, 8 százalékuk pedig bizalmas pénzügyi adatokat.

Mindez annak ellenére történik, hogy sokan aggódnak az ilyen jellegű adatok nyilvánosságra kerülése miatt: az érintettek éppúgy tartanak a pénzügyi veszteség kockázatától, mint az érzelmi hatásoktól. Például a válaszadók harmadát aggasztja, hogy ez árthat a párkapcsolatának, netán kínos helyzetbe hoz, esetleg megsért valakit. Minden hatodik ember tart tőle, hogy ez káros hatással lehet a karrierjére.

Az aggodalom nem indokolatlan. A válaszadók 27 százaléka megosztott már bizalmas adatokat. Minden tizedik válaszadó megszenvedte már a felelőtlen adatmegosztás következményeit. Ez lehetett a barátok elvesztése (20%), zaklatás (17%), pénzügyi veszteség (15%), egy párkapcsolat vége (13%) és az állásából való elbocsátás (13%).

David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója szerint sok felhasználó még mindig azért küzd, hogy a kockázatfelismerést óvatossággá alakítsa át online tevékenység során. Mivel sok eszközt használunk sok csatornán, könnyű közzétenni egy meggondolatlan üzenetet, vagy véletlenül nem a megfelelő emberekkel megosztani az információt. Mindez barátságok megromlásával vagy munkahelyek elvesztésével járhat. Ami egyszer kikerül az internetre, örökké ott marad, így kétség esetén jobb, ha megtartjuk magunknak ezeket az információkat.

Rovatok