Index Vakbarát Hírportál

Ezt a jelszót tényleg könnyű fejben tartani

2016. április 22., péntek 11:41

A biztonságos jelszavakkal az a baj, hogy nehéz megjegyezni őket. Mivel az emberi memória korlátos, ezért könnyen memorizálható jelszavakat választunk. Hogy biztonságosabbá tegyék a rendszert, a szolgáltatók nagy- és kisbetűkből, illetve számokból álló betűkombinációkat követelnek meg tőlük, amiket ismét csak nehéz megjegyezni. Mit lehetne tenni ez ellen?

Például kitalálni egy olyan jelszót, amit könnyű fejben tartani, de lehetetlen feltörni. Egy kutatócsoport erre is megoldást talált: magát az emberi koponyát használják az azonosításhoz. Pontosabban a koponyában képződő hangokat.

A SkullConduct egy biometrikus rendszer, ami a koponya rezgései alapján azonosítja a felhasználót: a mikrofon a frekvenciaátvitel karakterisztikáját elemzi, és ha megegyezik a korábban rögzített mintával, biztosítja a hozzáférést az adatainkhoz.

Az eszköz egy specifikus hangmintát játszik le a felhasználó fején. Mivel minden koponya különböző, az ilyenkor kapott visszacsatolás is teljesen egyedi: ennyi elég is az azonosításhoz.

A SkullConduct tesztjét még csak egy szűk csoporton, összesen tíz emberen végezték el, és a kísérlethez a Google Glasst használták, aminek a jövője elég bizonytalannak tűnik. De a koponyarezgés alapján történő azonosítás még így is jó ötletnek tűnik; nem lenne meglepő, ha a jövőben több hasonló megoldás is születne.

Rovatok