Index Vakbarát Hírportál

Sürgős javítást rendeltek el egyes Boeing-hajtóművekre

2016. április 23., szombat 17:41

Az amerikai légügyi hatóság, az FAA sürgős biztonsági javítást rendelt el egyes Boeing 787 Dreamliner típusú utasszállító repülőgépek hajtóműveire, amelyeket a General Electric (GE) gyártott. Az ok, hogy az érintett hajtóművek jegesedés miatt menet közben leállhatnak.

Az FAA döntésének az előzménye egy január végi eset, amikor egy 787-es gép egyik hajtóműve hat kilométeres magasságban leállt, mert a jegesedés miatt súrlódás alakult ki a ventilátorban, amitől vibrálni kezdett a hajtómű. A gép végül a maradék hajtóművel rendben le tudott szállni.

A GE már el is kezdett együttműködni a Boeinggel és a légitársaságokkal, hogy lehetőleg járatkiesés nélkül vagy minél kevesebb fennakadással tudják javítani a hibát. A hatóság által elrendelt módosítás 16 órát vesz igénybe, és nem kell hozzá leszerelni a hajtóművet.

A hiba a GEnx-1B PIP2 típusú hajtóműre vonatkozik, és világszerte 29 légitársaság 176 repülőgépét érinti. Az FAA döntése csak az amerikai gépekre nézve kötelező érvényű, de általában más nemzetiségű légitársaságok is követik az FAA ajánlásait.

A javítások már április elején elkezdődtek, eddig nagyjából negyven géppel végeztek. Addig is, amíg az ő gépük is sorra kerül, a pilótáknak az FAA kidolgozott egy menet közben végezhető jégtelenítő eljárást.

Rovatok